tiistai 16.8.2022 | 00:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Paasto vai paasto?

Ke 13.4.2022 klo 13:30

Palmu- eli virposunnuntai meni jo. Menivät malkamaanantai ja tikkutiistai. Tänään on kellokeskiviikko, tuhkakeskiviikoksikin sanottu, huomenna kiirastorstai ja sitten pitkäperjantai, lankalauantai ja sukkasunnuntai. Eletään hiljaista viikkoa.

Latinaksi pääsiäinen pascha, venäjäksi pasha ja kreikaksi paskha. Ne lienevät johdettu hepreankielisestä kevätjuhlan nimesta pesah, joka tarkoittaa vapautumista Egyptin orjuudesta. Pääsiäinen on kristittyjen vanhin ja tärkein juhla. Sitä on vietetty pian kaksituhatta vuotta, 100-luvulta alkaen Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi.

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee. Se ei määräydy tähtitieteen perusteella vaan kirkollisten taulukoiden pohjalta ja on “kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai”. Tällä vuosituhannella aikaisimmillaan täysikuu oli 12. maaliskuuta vuonna 2008 ja myöhäisin 18. huhtikuuta vuonna 2011. Vuonna 2003 täysikuu oli 16.4, samoin tänä vuonna eli tulevana lauantaina.

Pääsiäisperinteet vaihtelevat maissa, uskontokunnissa, alueilla, perheissä. Pääsiäisruokia ovat, mämmi, verimakkarat, lammaspaisti, pasha ja rahkaleivonnaiset. Tietysti myös suklaamunat ja -puput. Munia keitetään ja värjätään. Pajunkissat koristavat maljakoita ja tiput piipertävät rairuohomatolla. Lapset virpovat. Kuka muistaa, että virpominen muistuttaa palmunlehvätervehdyksistä, kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin? Virpomisessa yhdistyivät 1980-luvulta lähtien virpomis- ja noitaperinne. Pääsiäiskokoilla karkotetaan luudillaan kissansa ja kahvipannunsa kanssa lentäviä noitia eli trulleja. Ennen vanhaan uskottiin, että noidat käyvät lankalauantai-iltana leikkelemässä kotieläimistä karvoja ja nahanpaloja. Mitähän niillä tekevät? Mutta kyllä. Muistan lapsuudesta, kun naapurin lehmän häntäjouhet oli käyty leikkelemässä. Pitkäperjantain ja pääsiäissunnuntain välissä Jumalan suojaavan vaikutuksen uskotaan olevan vähimmillään ja silloin noidat pääsevät riehumaan. Kauan sitten menneinä vuosina lähettelin pääsiäiskortteja. Näkyy niitä yhä kaupan olevan. Yhden ostin ja postitin, yhteiseksi kahdelle pienimmälle.

Pääsiäinen-sanan keksi Mikael Agricola ja se tarkoittaa paastosta “pääsemistä” eli pääsiäistä edellä olevan neljänkymmenen päivän pituisen paaston päättymistä. Paastoatko sinä? Minä en. Kahdentoista tunnin paasto on ok eli iltakuudesta aamukuuteen. Sen vielä kestää. Eräs simpsakka Airamin kasööri sanoi kerran, että iltaisin kuuden jälkeen ei passaa syödä mitään. Pysyy hoikkana. Eipä näy tehoavan.

Iloista pääsiäistä!

Outi Levä

Kirjoittaja on Selänne-lehden kärsämäkinen avustaja

#