maanantai 15.8.2022 | 04:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seija Martiskainen kolumnissaan: Työelämätaidot vs. parisuhdetaidot

Ke 6.4.2022 klo 13:30

On olemassa tiettyjä yleisiä taitoja, jotka auttavat pärjäämään työelämässä, ja juuri niitä kutsutaan työelämätaidoiksi. Asenne, oma-aloitteisuus, aktiivisuus, vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot sekä ammattitaito. Juuri näitä asioita työnantajat peräänkuuluttavat, ja niitä pidetään hyvän työntekijän merkkinä.

Jos puhuttaisiin parisuhteesta. Mitkä olisivat ne taidot, joita arvostaisit? Itsestäni samat taidot pätevät niin työelämässä kuten parisuhteessakin, mutta…

Nettiä tutkiessani viisi tärkeintä ominaisuutta vaikuttaisi olevan: luotettava, huumorintajuinen ja vastuuta ottava, myönteinen elämänasenne sekä huomaavaisuus.

Tein Facebookissa kavereilleni kyselyn asiasta ja he vastasivat nämä viisi tärkeimmiksi piirteiksi: rehellisyys, rakastava, avoin, huumorintaju sekä kunnioitus.

Pieniä eroja on siis havaittavissa, netissä yleisemmin vastanneet olivat naisia ja taas Facebookissa vastaajat olivat miehiä.

Mutta mitkä omissa piirteissä itseä miellyttää ja mitkä ohittaisit jo ajatuksenakin?

Pidän itsessäni siitä, kuinka motivoitunut olen asiaan kuin asiaan. En pidä siitä, kuinka välillä kotona vastaani tulee työ, jonka olen joskus ajatellut olevan väliaikainen ja jonka teen kunnolla, kun aikaa siihen löytyy. No syystä tai toisesta se onkin sitten jäänyt pysyväksi olotilaksi, kunnes ajatus ei toimikaan lopulta niin kuin pitäisi.

Toinen on se, että kyllästyn yllättävän nopeasti seinien tai lattian sävyyn ja maalaan, maalaan taas ja taas. Äh, kuinka inhoankaan sitä. Mutta mikä lopulta olisi oikea aika tietyille asioille, kuka sen määrittää? Mietin myös yliajattelua epämiellyttävänä asiana minussa, mutta se on sekä hyvä että huono piirre. Parisuhteessa kuulemma huono ja monet, jotka seurustelevat kaltaiseni ihmisen kanssa, toivovat usein omistavansa kaukosäätimen, jolla vaientaa rakkaansa turhat ajatukset. Toisaalta, kun lähden tekemään valokuvauksia, siitä on paljon hyötyä ja jotenkin näen kuvaukset ihan ”bueno”.

Jälleen tein Facebookissa kyselyä ystävilleni ja huumorintaju oli se yleisin, joka mielletään itsessään parhaaksi piirteeksi, huonoimmaksi entisestä elämästä irti päästäminen tai aiemman parisuhteen tuoma epävarmuus. Yksi oli myös kaiken kattava vastaus joka pisti silmään: Näillä mennään mitä on saatu.. Se jos jokin on totta.

Mutta.. Onko mielipide omista hyvistä tai huonoista piirteistä itsensä luomaa illuusiota vai jonkin toisen ihmisen määrittämiä? Muuttuuko mielipide jos esimerkiksi parisuhde tai työpaikka vaihtuvat eikä uusi kumppani tai uuden työpaikan pomo pidäkään näitä piirteitä parhaina? Luulen, että muuttuu... vai muuttuuko sittenkään?

Seija Martiskainen

Kirjoittaja on Selänne-lehden pyhäjärvinen avustaja

#