tiistai 16.8.2022 | 00:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tukkitallousneuvos Paavo J. Laajalahti kolumnissaan: Sinitaivaan alla

”Sininen ja valkoinen, värit ovat vapauden...”

To 7.4.2022 klo 06:00

Katselen ylläni kaareutuvaa maaliskuista sinitaivasta ja ympärillä auringonvalossa hohtavaa keväistä lumihankea. Tässä ympärillä on koko isänmaamme perusvärit, sininen ja valkoinen. On se melko korkealla tuo sinitaivas, paljon ylempänä kun korkeimmat kuusenlatvat. Hankala sen korkeutta on mitata, kun ei ole niin pitkiä tikapuita, eikä mittaa, että ne yltäisivät tuonne korkealle.

Taitaa tuo sinisen raja olla niin kuin veteen piirretty viiva, ei tuolla atmosfäärissä taida olla selviä rajoja. Pimeällä tuikkivalta tähtitaivaalta on helpompi mitata tähtien etäisyyksiä toisistaan. Mittailin kerran Pohjantähden ja Ison Otavan kauhanvarren laitimmaisen tähden etäisyyttä toisistaan. Aika tarkalleen välimatka oli tuommoisen saapasvarren mitta. Minulla oli mittana 41 numeron nahkasaapas, ihan normaali saapas, ettei mikään riukuvarsi. Mittasin sillä lailla, että otin saappaan jalkaterästä kiinni, jalkaterä alaspäin ja käsi suoraksi. Sitten kun katselin saapasvarren alapuolelta, niin tarkka mitta oli varren pään ja saappaan nilkkataitoksen väli. Toistin mittauksen useamman kerran ja aina mittauksen tulos pysyi samana, joten tuohon mittaustulokseen voi luottaa. Ne taitaa nuo tähdet olla aurinkoja, lähimmätkin ovat useamman valovuoden päässä. Osa on voinut räjähtää tuusan nuuskaksi jo ajat sitten, mutta valo tulee edelleen tänne.

Auringon paiste saa korkealla kuusten latvoissa olevat kävyt hohtamaan kuparin ruskeina, käpyjä on paljon. Näilläkin kävyillä on monta tarvitsijaa. Katselen, kun orava irrottaa kävyn näppärästi ja siirtyy ruokailemaan oksan tyvelle. Pian kuorinta alkaa, taitavasti orava pitelee käpyä etukäpälillään ja pyörittelee sitä, siemenet erotetaan ja syödään pois. Oravalla onkin oikein maisemaravintola, mutta tuskin se itse sitä mieltää noin. Sitten käpytikka lennähtää ylemmille oksille ja nitkuttelee kävyn irti ja lennähtää puunrungolle. Tikka asettelee kävyn rungossa olevaan rosoon ja alkaa nokallaan irrotella siemeniä, ruokailun äänet täyttävät metsän hiljaisuuden. Molemmat ruokailijat toistavat käpyjen irrotuksen useasti, käpyjä riittää ja samalla ruokaa.

Luonnonrauhan rikkoo kaakkoiselta taivaalta kuuluva roottoreiden vaimea säklätys, joka voimistuu nopeasti. Pian puiden latvojen yllä näkyy kaksi helikopteria, joita seuraa vielä toiset kaksi konetta. Koptereissa ei näkynyt punaisia tähtiä, onneksi Suomen ilmavoimat ovat hereillä. Itärajan takana arvaamaton toveri Putin sai kaikkien länsimaiden asevoimat hereille ja varpailleen. On se kumma, että tuollainen Hitlerin kokoinen, vainoharhainen diktaattori sai koko maailman sekaisin. Olisi rakentanut noillakin rahoilla mitä sota maksaa Mannerheimin linjan Ukrainan vastaiselle rajalleen, jos kokee sieltä hyökkäyksen uhkaavan. Karjalan kannakselta löytyy malli linjan rakentamiseen, räjäytettyjen betonibunkkereiden rauniot lienevät vielä siellä paikoillaan. Syvyyttä tuolle linjalle on rakennettava vähintään 100 km. Eiköhän tuollaisen linjan takana ole turvallinen olo, vaikka olisi millainen vellihousu tahansa valtion johdossa. Ymmärrykseni ei riitä, kun kokonaisia kaupunkeja moukaroidaan raunioiksi siviiliväestön ollessa vielä paikoillaan. Toivottavasti paha saa palkkansa ja kaiken Luoja siirtää Putinin sotarikollisten osastolle ansaitsemaansa seuraan.

Keväinen aurinko lämmittää selkääni, käännän katseeni niskat rutisten pohjoiseen Vossin suuntaan ja sen läheisyydessä olevaa tuulimyllyyn. Tämän myllyn lavat ovat olleet seisauksissa jo nelisen kuukautta. Taisihan se toimia yli kolme kuukautta, mutta nyt taitaa tulla isompi remontti tuohon myllyyn. Tuon myllyn tuottama sähkö ei ole enää vihreää energiaa, kyllä se on hiiltäkin mustempaa, jos kaikki rakentaminen ja remontit räknätään yhteen.

Tievoksi vielä: Muuttolinnut ovat saapuneet, nostokurki näkyy värjöttelevän korjattavan tuulimyllyn vierellä.

Paavo J. Laajalahti

Kirjoittaja on entinen risutallousneuvos

#