tiistai 16.8.2022 | 00:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sanaseppä Jukka Puranen pohtii Ukrainan sotaa ja sen vaikutuksia tulevaisuuteemme kolumnissaan "Lebensraumia"

Ke 16.3.2022 klo 13:30

Naapurimaa näyttää olevan niin voimainsa tunnossa, että on vara maineensa ja rahansa polkea Ukrainan saviseen peltoon. Sinne mutaan on nyt ryvetetty se heikosti orastanut luottamuskin, joka jo länsimaissa ajoittain nosti päätään. Rakennettiin innolla kaasuputkeakin, jonka päässä nyt Saksa ja Italia kiemurtelevat kuin mato koukussa. Mikähän lienee Pyhäjoen koukun kohtalo. Kuka siihen haluaa kiemurtelemaan?

On tosi lämmittävää ollut seurata suomalaisten auttamishalua Ukrainan pakolaisia kohtaan. Tässä kriisissä pakolaiset ovat olleet naisia ja lapsia, toisin kuin muutamassa muussa aikaisemmin tänne suuntautuneessa. Toivottavasti lapset saavat pian nähdä isänsä ja tämä järjettömyys loppuu. Pienen lapsen hätä riipasee niin syvältä, että sydämetön pitää sen ihmisen olla, jota se ei satuta.

Täällä korvessa ajoittain on saanut tuudittautua jonkinlaiseen turvallisuudentunteeseen. Mikä täällä ketään kiinnostaisi sodankaan keskellä? Unohtuu vain tavalliselta tallaajalta Suomen suurin asevarikko Haapajärvellä. Kriisitilanteessa ilmeisesti näillä seuduilla pääsisi tapahtumien keskipisteeseen melko nopeasti. Monesti olen miettinyt millä tavalla ulkovallat mahtavat tiedustella sitä aluetta? Millaisen agenttitarinan ainekset silläkin kohteella olisi kerrottavana. Uskoisin, että varikon puolelta sitä asiaa innokkaalle kirjailijalle ei juuri avata. Tietysti hyvä niin. Kirjailija saa käyttää mielikuvitustaan.

Hollywood keksii varmasti keinot kuvata Ukrainankin kriisi rahaksi moneen kertaan. James Bondin seuraavaa puuhamaata ei tarvinne kahdesti arvata. Bond tulee kylläkin Englannista. Jossain vaiheessa kriisiin saadaan sen verran etäisyyttä, että sieltä voidaan poimia sankaritarinoita ja häipyy se inhimillinen hätä, joka muuten saattaisi häiritä elokuvakokemusta. Hollywoodin näkemys talvisodastakin poikkeaa suomalaisten omakohtaisesta näkemyksestä. Suomalainen ajatellessaan talvisotaa näkee silmissään myös sen karjalaisäidin tarpomassa lumihangessa turvaan sodan jaloista.

Jos tässä nyt jotain voi tehdä, niin rahaa avustusjärjestöille pitää laittaa ainakin, koska raha taipuu niin moneen muotoon. Siemenperunoita pitää pitkästä aikaa varata, jos kyliltä herkiee saamasta ruokaperunaa tulevana talvena.

Jukka Puranen

Kulttuuriin hurahtanut reisjärvinen metallimies

#