maanantai 15.8.2022 | 02:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ilmari Luhtasela kolumnissaan: Kristiina ja Kustaa

Ke 2.3.2022 klo 13:30

Kun tätä kirjoittaessani katselen ikkunasta ulos, näkymä on varsin talvinen. Lunta riittää. Pakkasasteitten määrä vaihtelee päivittäin.

Jostain syystä tätä kirjoittaessani ajatukseni ovat Roomassa. Kaipa siihen on osasyynä jo reilu vuosikymmen sitten tehty matka Roomaan. Vatikaanin Pietarinkirkossa havaitsin Kristiina-kuningattareen liittyvän muistopaikan. Aivan oikein. Kyllä se tarkoittaa juuri Ruotsin kuningattarena ollutta Kristiinaa, joka on haudattu Pietarinkirkkoon. Kristiina oli Ruotsin kuninkaan Kustaa II Aadolfin tytär. Hän ehti olla Ruotsin kuningattarena 1638-54. Täysi-ikäinen hän oli tosin vasta vuodesta 1644.

Kristiina-kuningattaresta muistetaan se, että hän harrasti tieteitä ja taiteita. Hän jakeli läänityksiä suosikeilleen ja monien mielestä tuhlasi valtion varoja. Hän luopui kruunusta, muutti Ruotsista ja kääntyi Innsbruckissa 1655 katolisuuteen. Hän kuoli 1689 Roomassa ja sai Vatikaanissa suurta arvostusta kuten hautapaikka Pietarinkirkossa osoittaa.

Miksikö Kristiinasta tässä yhteydessä kerron? Siksi, että hän liittyy Haapajärvenkin historiaan. Ensimmäiset maininnat virallisissa asiakirjoissa ovat Kristiinan ajalta.

Ensimmäinen tieto Haapajärven kappelista on säilynyt kirjeessä 1640-luvulta. Siinä nimenä on Haapala. Päätöksen kirkon rakentamisesta Haapajärvelle teki aikoinaan juuri Kristiina-kuningatar. Mathesiuksen mukaan ensimmäinen kirkko rakennettiin 1653, mutta Klemetin tutkimusten mukaan 1649. Haapajärven ensimmäisen kirkon kerrotaan sijainneen samalla paikalla kuin nykyinen kirkko. Mainittakoon, että Haapajärven kirkon luona on pieni Kristiinanpuisto. Se on saanut nimensä kuningatar Kristiinan mukaan.

Suur-Kalajoen historian mukaan Haapajärvi sai oman kappalaisen 1693. Kappeliin luettiin tuolloin kuuluvuksi myös Kuusaan ja Pidisjärven kylät. Pidisjärvestä (Nivala) tuli oma kappeliseurakunta 1802.

Jos Kristiina tuhlasi valtion varoja, niin Kustaa Vaasa (1496-1560) jos kuka tunnettiin varojen voimallisena hankkijana valtiolle.

Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa liittyy myös tähän seutuun. Haapajärven ydinkeskustassa on Kustaa Vaasan katu. Onpa aivan keskustassa asuntokerrostalokin, joka on saanut nimensä tämän kuninkaan mukaan. Kuningas Kustaa Vaasa on erityisessä arvossa Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä ennen muuta siksi, että hän antoi 1500-luvulla ns. kuninkaan turvakirjan haapajärviselle Pekka Rautialle ja pyhäjärviselle Olli Tikalle. He kävivät kuninkaissa valittamassa jämsäläisten tekemistä ryöstöretkistä Haapajärven ja Pyhäjärven seudulle. Käynti tuotti tuloksen, turvakirjan.

Mielestäni on hyvä asia, että historiasta nousee esiin seikkoja, jotka tavalla tai toisella liittyvät tähän alueeseen. Historianharrastajana tiedän, että vuosisatojen varrelta löytyisi tältä seudulta monta muutakin tapausta ja asiaa, joista kertominen saattaisi kiinnostaa nykypäivän ihmistä. Palataan asiaan.

Kirjoittaja on historianharrastaja ja Kalajokilaakson entinen päätoimittaja.

#