lauantai 28.1.2023 | 19:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Olemmeko olemassa ilman ystävää?

Ke 9.2.2022 klo 06:00

Luin jostain, ei kovin kauaa sitten, että ystävät tekevät meidät näkyviksi. Kukahan viisas sen mahtoi kirjoittaa ja miten se tarkalleen ottaen meni? En muista, mutta päähäni jäi ajatus, että ilman toista ihmistä emme oikeastaan ole olemassa. Olemme olemassa vasta, kun toinen ihminen tuntee sinut, puhuu sinulle ja muistaa sinut, ikään kuin maalaa sinut näkyväksi ajatuksen voimalla.

Ajatus on yhtä aikaa sekä kaamea että lohdullinen. Äkkiseltään ajatus tuntuu tosi kivalta ja lämpimältä, mutta muuttuu kaameaksi, kun sitä miettii yksinäisen ihmisen kannalta. Tietenkin he ovat olemassa, vaikka kulkisivat koko elämänsä yksin!

Sekin, mitä yksinäisyys ja yksin oleminen kenellekin merkitsevät ovat jokaisen henkilökohtainen asia. Joku viihtyy yksin, eikä koe sitä ongelmana. Päinvastoin, yksin olemisesta nauttiva ihminen kärsii ihmispaljoudessa ja tarvitsee todella paljon aikaa sosiaalisista tilanteista toipumiseen. Joku puolestaan tuntee olonsa yksinäiseksi keskellä ihmisjoukkoa.

Ensi maanantaina vietettävä ystävänpäivä on hyvä merkkipäivä miettiä ystävyyttä, ystäviä tai niiden mahdollista puutetta.

Nuorena laitoin paljon ystävänpäiväkortteja, mitä en ole tehnyt enää vuosiin. Liekö syy vai seuraus, myös ystävien määrä on vähentynyt. Elämän myötä kaukana asuvat ystävät etääntyvät, eikä ruuhkavuosina ole aikaa tai edes mahdollisuutta satsata pitkän matkan päässä oleviin ystäviin. Onneksi sosiaalinen media on helpottanut yhteydenpitoa viime vuosina.

Sovitaanko niin, että jokainen meistä miettii ensi maanantaiksi jonkun ihmisen, jonka haluaa tehdä näkyväksi jälleen ja ainakin soittaa hänelle? Korona- ja Noro-viruksen riehuessa alueellamme puhelinsoitto tai jokin muu etäyhteys liene viisain tapa.

Hyvää ystävänpäivää!

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja

Sovitaanko niin, että jokainen meistä miettii ensi maanantaiksi jonkun ihmisen, jonka haluaa tehdä näkyväksi jälleen ja ainakin soittaa hänelle?

#