torstai 19.5.2022 | 12:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Aluevaaleissa vedettiin kotiin päin

Ti 25.1.2022 klo 22:17

Eipä sillä näyttänyt olevan järin suurta merkitystä Selänteen alueen äänestäjille, vaikka ensimmäisten aluevaalien listoilla oli kokeneita raskaan sarjan poliitikkoja. Entinen pääministeri Juha Sipilä ja entinen kuntaministeri Tapani Tölli saivat Selänteen kunnista vain vähän rippeitä vaaliuurnaan. Eikä istuva ylivieskalainen kansanedustaja Juha Pylväskään onnistunut nappaamaan Selänteen kaikista neljästä kunnasta kuin vaivaiset 45 ääntä yhteensä.

Selänteen omat ehdokkaat onnistuivat sitä vastoin vakuuttamaan äänestäjät siitä, että vain omat ehdokkaat ajavat omien kuntien lähipalveluita. Ja vaalityö palkittiin niin, että meiltä aluevaltuustoon nousi peräti viisi edustajaa. Vaaleissa vedettiin selvästi kotiin päin. Lisäksi aluevaaleissa luotettiin vahvasti ehdokkaisiin, jotka olivat töissä sotealan tehtävissä. Paras esimerkki siitä nähtiin Haapajärveltä, missä Sinikka Parttimaa keräsi peräti 1206 ääntä. Uskomaton äänipotti! Toinen sotealan ammattilainen Jukka Tikanmäki Pyhäjärveltä hätyytteli myös tuhannen äänen rajaa 954 äänellä. Myös reisjärvinen sotealan ammattilainen Helena Kinnunen keräsi 715 ääntä ja sillä heltisi varapaikka aluevaltuustoon. Selänteen ehdokkaiden vaalimenestystä täydensivät Jari Nahkanen Haapajärveltä, Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä ja Markku Koski Kärsämäeltä. Suuren äänimäärän keräsi myös ex-kärsämäkinen ja nykyisin Nivalassa asuva Eija-Riitta Niinikoski 2016 äänellä.

Aluevaltuustossa on hyvä olla sotealan ammattiosaajia, joilla on sisäpiirin tietoa alalta. Toisaalta aluevaltuustossa on hyväksi jos siellä on monipuolista osaamista yrittäjyydestä ja taloudesta.

Varma vaalivoittaja oli tällä kertaa nukkuvien puolue, sillä vain puolet Selänteen äänioikeutetuista kävi uurnilla. Aloittavassa aluevaltuustossa tullaan käymään vääntöä suurten ja pienten paikkakuntien välillä sotepalveluiden kohdentamisessa. Vaalituloksen perusteella luulisi Selänteen äänen kuuluvan voimakkaasti. Vahvalle äänelle tuli kansan äänestäjien tuki.

Kirjoittaja on Selänne-lehden grand old man

#