torstai 19.5.2022 | 12:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Onko oikein, että osa kunnista jää aluevaltuustossa kokonaan ilman edustajaa?

Ke 26.1.2022 klo 06:00

Aluevaalit on nyt ohi ja tulokset selvillä. Selänteen alueen näkökulmasta vaalit menivät hyvin, ainoastaan Reisjärvi jäi ilman "täysipäiväistä" valtuutettua. Varasellaisen Reisjärvi kuitenkin sai, joten ei nyt heitetä kirvestä kaivoon ihan kokonaan.

Reisjärven kohtalotovereita ovat Hailuoto, Ii, Lumijoki, Merijärvi, Pyhäntä, Vaala ja Utajärvi. Tässä tilanteessa on täysin aiheellista kysyä: Onko tämä oikein? Ja mitä tästä pitkässä juoksussa seuraa? Tulevaisuutta en ”ilikiä” ryhtyä arvailemaan, mutta aluevaltuutettujen valintaan tulisi mielestäni kiinnittää jatkossa huomiota; muuttaa lakeja ja asetuksia niin, että aluevaltuustossa istuisi tulevaisuudessa varmasti edustaja joka pitäjästä. Se olisi oikeus ja kohtuus.

Toinen syvä huolenaiheeni on aluevaalien äänestysprosentti. Jos vain alle puolet äänioikeutetuista viitsii äänestää, jossain mättää. Entä miten aktiivisesti esimerkiksi hailuotolaiset tai reisjärviset viitsivät äänestää ensi kerralla jos oma edustaja on näin ”kiven alla”. Epäilen, että heikosti.

Onko Reisjärven ylipäätään mahdollista saada omaa aluevaltuutettua läpi oman kunnan voimin? On, jos ehdokkaita on vain yksi ja jok’ikinen äänioikeutettu käy äänestämässä juuri häntä. Se ei taas kuulosta korvaani kauhean demokraattiselta, mutta muutakaan ratkaisua en nykyisillä ehdoilla keksi.

Entä miksi Reisjärven pitäisi ylipäätään saada aluevaltuustoon oma ehdokas? Koska se on pieni, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen reunakunta, joka on Oulusta katsoen niin kovin kaukana. Oma edustaja muistuttaisi muita Reisjärven olemassaolosta ja vaikuttaisi muiden samanlaisten kuntien edustajien kanssa päätöksiin.

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja

#