torstai 19.5.2022 | 12:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Nautitaan vauva-ajoista

Ke 26.1.2022 klo 13:30

Konkarisynnyttäjä, joka oli juuri saanut neljännen vauvansa, sanoi meille samassa huoneessa oleville ensisynnyttäjille, että nauttikaa vauva-ajoista, sillä ne menevät niin nopeasti ohi. Ja totta se on! Hän neuvoi ja kannusti meitä nuoria äitejä, vaikka luonto opettaakin, joskus tosin kantapään kautta, myös ihmisäideille taidot selviytyä uuden tulokkaan kanssa.

Oli kevät ja vuosi 1991, kun esikoisemme syntyi Hyvinkään aluesairaalassa, ja siitä kaksi ja puoli vuotta syksyllä 1993 kuopuksemme saksalaisessa sairaalassa. Sairaalakokemukset olivat hyvin erilaiset, mutta onneksemme etäisyys niihin molempiin oli lyhyt, Hyvinkäällä muutaman kilometrin taksimatkan päässä ja Saksassa parikymmentä kilometriä.

Neuvolatoiminta on Suomessa todella ensiluokkaista, oli silloin ja on nyt. Neuvolasta saa tukea ja varmuutta vauvan kanssa elämiseen. Vauva-ajoista voi nauttia, kun on tukea saatavilla. Saksassa ei samantyyppistä neuvolaa ole, vaan lapsen kanssa käydään perheen kotilääkärin luona. Toisaalta lääkäri tulee Saksassa myös tarvittaessa kotiin eikä sairaan lapsen kanssa tarvitse lähteä jonottamaan hoitoa.

Muistissani on hyvin säilyneet ne ensimmäiset ihmetyksen ja hämmennyksen päivät, kun perheenlisäys saapui kantokassissa kotiin. Vauvan tulo muuttaa koko elämän, sillä jatkumoahan se on. Emme elä vain itseämme varten, vaan vauva kääntää huomion kaikkein tärkeimpään: uuden elämän suojelemiseen ja turvaamiseen. Se on perheen ydin asia.

Meille on molempien tyttärien vauva-ajoilta kertynyt todella paljon valokuvia, sillä pitihän heidän jokainen hymynsä, pään ensi nosto ja kyljelleen kääntyminen, konttausharjoitukset ja moni muukin uusi asia ikuistaa. Voi sitä rakkauden määrää, kun sai viettää aikaa omien vauvojen kanssa, vaikka täytyy myöntää, että ei se elämä niin kovin helppoa silloin ollut, kun yöunet jäivät vähiin ja mieltä painoi moni huolettava asia. Pääasia on kuitenkin aina selviytyminen ­– ja rakkaus.

Eikä kulunut kauaakaan, aika kun on suhteellista, meille syntyi jo lapsenlapset ja kolmatta odotellaan. Kuopuksen tällä hetkellä Kiinassa asuvista pojista toinen syntyi Joensuussa ja toinen Oulaskankaalla, ja koska olemme kansainvälinen perhe, jännitämme, syntyykö uusi tulokas Suomessa vain Saksassa.

Kirjoittaja on 15 vuotta Pyhäjärvellä, nykyään Saksassa asuva vapaa toimittaja

#