tiistai 5.7.2022 | 20:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pohjois-Pohjanmaan vaalipaneelissa kaikki ehdokkaat kannattivat digipalveluiden lisäämistä – Katso tallenne paneelista täältä

Katariina Anttila & Risto Puolimatka
Ti 18.1.2022 klo 20:08 | päivitetty ke 08:27

Hilla Groupin Pohjois-Pohjanmaan paikallislehtien ja Keskipohjanmaan tiistai-iltaisessa vaalipaneelissa keskustelu oli kokonaisuudessaan varsin yksituumaista.

Mukana oli Oulun eteläisen alueen kunnissa valtuustopaikkaa pitävien seitsemän puolueen edustajat. Panelistit oli valittu mahdollisimman kattavasti eri puolilta Oulun eteläisen aluetta.

Ehdokkaitten oli kovin vaikea sanoa, voisiko sote-palveluista karsia mitään.

Yllättävänä voi pitää varsin selkeää yksimielisyyttä siitä, että digipalveluilla voi korvata osan terveyspalveluista – toki sillä lisäyksellä, että on tietenkin tilanteita, joissa lähipalvelu ja kohtaaminen ovat välttämättömiä.

Samoin yksimielisiä oltiin siitä, että Pohjois-Pohjanmaan asukkaitten pitää voida tulevaisuudessakin käyttää Kokkolan keskussairaalan palveluita – mutta ei se liene uhattunakaan.

Katso tallenne paneelista:

Mistä panelistit puhuivat? Panelistit aakkosjärjestyksessä:

Kimmo Korkiakoski (peruss.), Nivala:

Lyhyiden ja ytimekkäitten vastausten miehen näkökulma oli selkeästi nivalalaisen suurperheen isän.

Oli yhtä mieltä muiden kanssa, että aluevaltuutettuna lähdetään ajamaan maakunnan, ei oman kunnan asioita, vaikka oman paikkakunnan edunvalvontaakin on mahdollista tehdä.

Ulla Lehtikangas (kd.), Ylivieska:

Korosti että seinät eivät ole tärkeitä, kun pohditaan pitääkö joka kunnassa olla terveysasema tai -keskus. Tärkeintä on se, että lähipalveluita pitää olla.

Vastusti maakunnan verotusoikeutta, sillä pelkää sen nostavan kokonaisveroastetta ja eriarvoistavan alueita.

Jari Nahkanen (sd.), Haapajärvi:

Nahkasen mielestä jokaisessa kunnassa ei välttämättä ole oltava terveyskeskusta tai -asemaa. Hän ei kuitenkaan nimennyt, missä ei, sanoi ettei välttämättä tuhannen asukkaan kunnassa.

Esitti muita konkreettisemman ajatuksen palohenkilöstön riittävyydestä: resurssit tulee määritellä valtakunnallisesti.

Outi Pekkala (vas.) Haapavesi:

Uskalsi sanoa, että jos rahat loppuvat, nostetaan veroja eikä karsita palveluja. Kukaan muu panelisteista ei lähtenyt verojenkorotuslinjalle. Toki se on vasemmistolle tuttu ajatus.

Oulaskankaan ympärivuorokautisen päivystyksen säilyttäminen on Pekkalalle tärkeää, sillä se on maakunnan eteläisen alueen terveydenhoidon keskus. Painotti myös Oulaskankaalla olevia kuntoutuspalveluja.

Juha Pylväs (kesk.), Ylivieska:

Sanoi, että hyvinvointialue päättää yksityiskohdista, niihin on vaikea puuttua ennen sen perustamista. Sen verran kuitenkin sanoi yksityiskohtia, että esimerkiksi päivystyksen on säilyttävä Oulaskankaalla.

Pylvään mielestä ilmastokysymyksiä ei tule pohtia terveys- eikä pelastustoimessa, sillä niillä toimialoilla ei juuri vaikuteta ilmastoasioihin.

Hanna Saari (kok.), Kalajoki:

Puolusti Jokilaaksojen pelastuslaitoksen luopumista varallaolojärjestelmästä, eikä lähtisi purkamaan tehtyä ratkaisua. Sanoi monien olevan myös tyytyväinen tilanteeseen, jossa jokainen sopimuspalokuntalainen saa lähteä keikalle.

Piti digipalveluita erittäin kehityskelpoisena välineenä esimerkiksi kotihoidossa, jos asiakas voisi yhdessä kotihoidon työntekijän kanssa ottaa yhteyttä lääkäriin tai sairaanhoitajaan.

Anne Sormunen (vihr.) Sievi:

Korosti, että sairaanhoitajien ja palohenkilöstön arvostus näkyy siinä, että heille maksetaan riittävästi palkkaa. Palohenkilöstön varallaolosta on oltava riittävät suunnitelmat, että voidaan turvata, että henkilöstöä on saatavilla.

Toivoi, ettei tulipaloja sammuttamaan tulisi vain ne, "ketkä sattuvat tulemaan". Hän viittasi Alavieskan tapaukseen, jossa paloautoa ei saatu liikkeelle, koska paikalle ei sattunut tulemaan ketään kuorma-autokortillista sammuttajaa.

Paneeli taltioitiin Keskipohjanmaan toimituksessa Kokkolassa. Puheenjohtajina toimivat Kalajokilaakson päätoimittaja Heikki Uusitalo ja Kalajokiseudun vt. päätoimittaja Annika Tiitto.
Jukka Lehojärvi

Reilun tunnin mittaisessa vaalipaneelissa puhetta johtivat Kalajokiseudun vt. päätoimittaja Annika Tiitto ja Kalajokilaakson päätoimittaja Heikki Uusitalo.

Juttua on muokattu 19.1. klo 8.27: Korjattu nimivirhe.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.