maanantai 15.8.2022 | 04:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Katso tästä uudet ohjeet koronaviruksen kotihoitoon ja karanteenikäytäntöihin K-P:n ja P-P:n sairaanhoitopiirien alueella

Perusterveen ei ole välttämätöntä hakeutua koronavirustesteihin.

Minna Mustonen, Heikki Uusitalo
Pe 14.1.2022 klo 16:51 | päivitetty la 09:07

Soiten alueella on päivitetty niin koronaviruksen kotihoito-ohjeet sekä sairastuneiden ja altistuneiden eristys- ja karanteeniohjeet. Uudet eristys- ja karanteeniohjeet astuvat voimaan 15.1.2022 alkaen.

Soiten päivitetyn ohjeistuksen mukaan koronavirustartunnan saaneelle henkilölle lähetetään tekstiviesti, jossa on eristysohjeet, kotihoito-ohjeet ja ohje BuddyCare-sovelluksen käyttöön. BuddyCare-sovelluksen välityksellä sairastunut saa yhteyden tartuntatautihoitajaan ja todistuksen tartuntatautipäivärahasta.

–  Pyydämme ottamaan sovelluksen käyttöön välittömästi tekstiviestin saavuttua. Jos BuddyCare-sovelluksen käyttöönotto ei onnistu, silloin pitää soittaa tartuntatautihoitajalle. Potilaan tulee olla jatkuvasti tavoitettavissa ja noudattaa infektioiden torjuntayksikön antamia ohjeita, sanotaan Soitelta.

Sairastuneen eristysaika on 10 vuorokautta oireiden alkupäivästä lähtien, jos yli 12-vuotiaan rokotesuoja on puutteellinen, eli rokotteita on otettu pelkästään yksi tai ollaan kokonaan ilman rokotuksia.

Täyden rokotussuojan saaneiden ja alle 12-vuotiaan sairastuneen eristysaika on viisi vuorokautta oireiden alkupäivästä lähtien.

Kontrollinäytteitä ei tarvitse ottaa.

Eristyksen voi lopettaa omatoimisesti, kun kuume on poissa ja muut oireet ovat selkeästi lievittyneet.

Mikäli voimakkaat oireet jatkuvat, on sairastuneen otettava yhteys tartuntatautihoitajaan eristyksen jatkamisen arvioimiseksi.

Kuiva yskä ja haju- tai makuaistin muutos ei edellytä eristyksen jatkamista.

Oireiden alkamispäivä tulee ilmoittaa BuddyCare-sovelluksen kautta, mikäli sairastunut tarvitsee todistuksen tartuntatautipäivärahasta työnantajaa varten. Ilmoituksen jälkeen eristyspäätös tulee automaattisesti postitse kotiin muutaman viikon kuluessa.

Kotieristyksen aikana tulee välttää kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja.

Koronatartunnan jälkeen voi palata normaaliin arkeen, kun ei ole enää oireita ja eristysaika on päättynyt.

Oireettomuus tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä.

Positiiviseen kotitestitulokseen on oirekuvasta riippumatta suhtauduttava samoin kuin virallisella testillä saatuun positiiviseen tulokseen. Positiivinen kotitestitulos voidaan varmistaa terveydenhuollossa, jos oireet ovat vakavat, sairastunut kuuluu riskiryhmään, on raskaana, työskentelee sote-alalla, tarvitsee tartuntatautipäivärahatodistuksen itseä tai perheenjäsentä varten, tai tuloksen koronapassia varten.

Soitelta suositellaan että sairastunut henkilö itse ilmoittaa altistuksesta lähikontakteilleen.

Koronaan sairastunut henkilö voi tartuttaa viruksen lähikontakteihinsa 48 tuntia ennen oireiden alkamista. Lähikontaktilla tarkoitetaan yli 30 minuutin tapaamista sisätiloissa alle kahden metrin etäisyydellä.

Altistuminen koronavirukselle koulussa tai päiväkodissa ei edellytä tartuntatautilain mukaista karanteenia. Eli mikäli koululuokassa tai päiväkotiryhmässä todetaan koronavirustartuntoja, voivat ryhmien oireettomat jäsenet jatkaa toimintaa normaalisti altistumisesta huolimatta.

– Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Suosittelemme, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan, sanotaan Soiten ohjeistuksessa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä uudet ohjeet koronaa sairastaville

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uuden ohjeen mukaan terveydenhuollon tekemään koronatestiin hakeudutaan vain poikkeustapauksissa. Oman kunnan käytännöt kannattaa tarkistaa kunnan terveydenhuollosta. Sairaanhoitopiiri kertoi asiasta tiedotteessaan perjantaina.

Lieväoireisen koronaviruksen aiheuttaman taudin voi sairaanhoitopiirin uuden ohjeen mukaan sairastaa kotona tavallisen flunssan tapaan. Flunssaoireissa kannattaa tehdä kaupasta tai apteekista ostettava koronan kotitesti.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden, raskaana olevien tai riskiryhmään kuuluvien pitää hakeutua viralliseen koronatestiin myös jatkossa. Vakavissa oireissa edelleen hakeuduttava terveydenhuoltoon hoidon tarpeen arviointia varten.

Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, on jäätävä kotiin sairastamaan, kunnes on kuumeeton ja oireet ovat vähentyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse enää varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, ellei henkilö tarvitse koronapassia tai virallista eristys- tai karanteenitodistusta. Mikäli sairastuminen pitkittyy, on syytä hakeutua terveydenhuoltoon lääkärin arviota varten.

Myös alueen jäljityskäytännöt muuttuvat. Jatkossa virallisesta koronatestistä positiivisen testituloksen saaneelle ei enää soiteta tartunnan jäljityksestä, vaan tartunnasta ilmoitetaan tekstiviestillä. Tekstiviestin saaneen on jäätävä kotiin, kunnes on kuumeeton ja oireet ovat vähentyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi.

Positiivisen tuloksen saaneen kanssa samassa taloudessa asuvien henkilöiden, joilla ei ole kahden rokotuksen tai sairastetun taudin antamaa suojaa, täytyy jäädä altistuskaranteeniin viideksi vuorokaudeksi positiivisen henkilön oireiden alkamisesta laskien.

Mikäli positiivinen tai altistunut henkilö tarvitsee virallista eristys- tai karanteenitodistusta, täytyy hänen olla arkipäivänä yhteydessä oman asuinkunnan jäljitykseen. Yhteystiedot voi tarkistaa oman kunnan nettisivuilta.

Juttuun on lisätty Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoito-piirin ohjeet 15.1. klo 9.04

#