maanantai 15.8.2022 | 04:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sote tulee! Järjestötyö muuttuu. Oletko valmis? – Sotealue, -hyvinvointialue, -palvelualue, -toimialue, -keskus. Kuka niistä oikein selvän saa?

Outi Levä
Ke 12.1.2022 klo 06:00

Pian aluevaaleissa valitaan valtuutetut, jotka päättävät meidän jokaisen arkeen vaikuttavista sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen asioista. Järjestämisvastuu siirtyy alueille 1.1.2023 alkaen.

Jo vuosia maassamme on kehitelty ja luotu erilaisia toimintamalleja, miten tehtäviä käytännössä voitaisiin hoitaa. Hankkeita ovat rahoittaneet muun muassa EU, ESR, STEA, STM, kunnat ja monet muut rahoittajat.

Noin 700 toteutettua hanketta ja uutta toimintamallia esitellään www-sivulla innokyla.fi. Tässä muutamia toimintamalleja: Muisti- ja ikäystävällinen yritys, Perhekeskus, Lasten ja nuorten talo, Ryhmätyöllistämisen avulla elinvoimaa kyliin, Kodin turvallisuuden tarkistuslista, Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne, Järjestöjen hyte-toiminnan käsikirja, Järjestöpositiiviinen kunta -hyvinvoinnin voittaja.

Selänteen alue kuuluu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen, POPsoteen, joka jakaantuu kuuteen maantieteelliseen sote-palvelualueeseen ja kuuteen toiminnalliseen toimialueeseen. Palvelualueita ovat Koillismaa, Lakeus, Rannikkoseutu, Oulu, Oulunkaari sekä Oulun eteläinen, johon kuuluu kaksitoista kuntaa tai kaupunkia.

Sote-toimialueita ovat seuraavat: Erityistason palvelut, Ikäihmisten palvelut, Perheiden palvelut, Terveyden ja sairaanhoidon palvelut, Vammaisten palvelut sekä Kuntoutus.

Sote-keskus on paikallinen toimintayksikkö, kuten nykyinen sosiaalitoimisto ja/tai terveyskeskus. Niiden määrä tarkentuu, mutta ainakin aluevaltuustoehdokkaiden tavoite lienee, että jokaisessa kunnassa olisi sote-keskus.

Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen Kumppanuuskeskuksen neuvontapiste on alkanut ylläpitää ”Järjestöystävällinen Pohjois-Pohjanmaa” -sivustoa. Myös Pohjois-Pohjanmaan liiton nimeämä monialainen järjestöneuvottelukunta on ottanut tavoitteekseen Järjestöystävällisen Pohjois-Pohjanmaan.

Kunnittaista tarjontaa voi hakea sivulta https://www.ihimiset.fi. Sivulta löytyy esimerkiksi tässä kuussa Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun yhteinen etäluento Syömishäiriöistä ja MLL:n tukihenkilötoiminnan koulutus.

Toimivat järjestöt vapaaehtoisine toimijoineen on tarkoitus niveltää osaksi sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalveluja. Myös seurakuntien yleishyödyllisen toiminnan pitäisi tulla näkymään hyvinvointalueen palveluketjuissa.

Hyvinvointialueella tulee toimimaan järjestökoordinaattori sekä sote- ja palvelualueilla järjestöyhdyshenkilöt, yhteensä 13. Myös jokaiseen sotekeskukseen nimetään järjestöyhdyshenkilö. Heidän tehtävänään on kutsua koolle oman alueensa järjestöverkosto, perehdyttää henkilöstöä järjstötoimintaan ja välittää kokemustoimijoita kehittämistoimintaan.

Joulukuussa järjestö- ja yhdistysyhteistyön asiantuntija Helena Liimatainen (Hyte-osahanke/POPsote-hanke) esitteli etänä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestöyhteistyösuunnitelmaluonnosta. Yksi toimintamalli on Liimataisen tekemä Hyvinvointialueen järjestöyhteistyöasiakirja, jossa kuvataan hyvinvointialueen toimintatapoja järjestöjen ja yhdistysten kanssa tehtävälle yhteistyölle.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestöyhteistyösuunnitelmaluonnoksen esittely ja järjstestöyhteistyökirja osoitteissa:

https://popsote.fi/wp-content/uploads/2021/01/POPsote-jarjestoyhteistyon-esittely-PDF.pdf ja

https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/hyvinvointialueen-jarjestoyhteistyoasiakirja

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestöyhteistyösuunnitelmaluonnosta voi kommentoida 16.1.2022 mennessä osoitteessa https://bit.ly/luonnoskommentointi.

#