maanantai 15.8.2022 | 04:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Aurinkoranta-Koti mahdollistaa tehostetun ja tuetun asumisen Pyhäjärvellä – Jussi Manninen on työskennellyt kodissa vuodesta 2008 lähtien

Seija Martiskainen
Ke 12.1.2022 klo 06:00

Jussi Manninen toimii pyhäjärvisen Aurinkoranta-Koti Oy:ssä toimitusjohtajana. Aurinkoranta-Kodissa tarjotaan tehostettua ja tuettua asumista mielenterveyskuntoutujille. Tehostetussa asumispalvelussa paikkoja on 28, tuetussa asumispalvelussa paikkoja on yhdeksän.

– Olen työskennellyt Aurinkoranta-Kodissa vuodesta 2008 alkaen. Vuodet 2008-2012 toimin lähihoitajan avustavissa tehtävissä. Vuoden 2011-2012 aikana suoritin toimitusjohtajatutkinnon ja siirryin Aurinkoranta-Kodissa enemmän toimistotyöhön äitini Sirpa Pesonen-Vuorisalon ohjauksessa, kertoo Manninen.

Sosionomiksi Manninen valmistui Savonian ammattikorkeakoulusta vuonna 2020 opiskeltuaan työn ohella 3.5 vuotta monimuotokoulutuksena.

Ennen Aurinkoranta-Kotiin tuloa Manninen työskenteli Muuramessa ohjelmoijan hommissa M&W Softwarella. Manninen palasi kotipaikkakunnalleen Pyhäjärvelle perhesyistä.

Aurinkoranta-Koti on perheyritys, johon Mannisen oli helppo siirtyä töihin. Hänen oli tarkoitus tulla töihin vain hetkeksi, mutta hän työskentelee yrityksessä edelleen. Päivääkään hän ei kadu ja uskoo, että on parempi sosionomi kuin ohjelmoija. Ensi vuonna Aurinkoranta-koti juhlistaa 20-vuotistaivaltaan. Yritys työllistää tällä hetkellä 18 työntekijää.

– Yrittäminen sitoo paljon, mutta toisaalta se antaa vapauden organisoida omaa aikataulua. Työt on tehtävä, mutta usein pystyy päättämään itse, milloin ja missä. Toki on myös tilanteita, jotka on pakko hoitaa tiettyyn aikaan, Manninen kertoo.

– Kaikki lapseni harrastavat. Esikoinen pesäpalloa Haapajärvellä, keskimmäinen ratsastusta ja pesäpalloa ja kuopus käy mielellään uimassa yhdessä perheen kanssa. Harrastuksiin lapset tarvitsevat vielä kyytiapua. Se, että toimii oman aikansa herrana helpottaa kuljetuksia. Välillä pystytänkin työpisteeni Haapajärven ABC:lle, jatkaa Manninen naurahtaen.

Manninen itse harrastaa kuntosalia sekä lenkkeilyä.

Korona on lisännyt yrityksen kulurakennetta mm. siten, että hoivatarvikkeiden hinnat ovat nousseet. Esimerkiksi suojakäsineiden hinnat ovat kasvaneet merkittävästi ja käyttöön on tullut lisää suojavarusteita kuten kasvosuojaimet.

– Olen kiitollinen, että henkilöstö on jaksanut olla koronan kanssa todella kärsivällinen, vaikka se varmasti väsyttää. Työ ei ole helppoa eivätkä suojavarusteet tee siitä yhtään helpompaa. Päivä maskien kanssa on uuvuttava, Manninen sanoo.

Korona on lisännyt kaikkien työmäärää niin hoiva- kuin hallintopuolellakin. Lupaukset paremmasta siirtyvät sitä mukaa, kun uusia variaatioita ilmestyy.

– Koronan vaikutukset näkyvät myös asukkaissa, koska he ovat tykänneet käydä mm. keilaamassa, uimassa ja elokuvissa. Paikkoja kuitenkin välillä suljetaan, välillä avataan. Se turhauttaa ja tuo epävarmuutta tulevaan, kertoo Manninen. – Toki järjestämme omassa organisaatiossamme arkipäivisin virikkeellistä toimintaa, mutta se ei kuitenkaan ole sama asia, kuin talon ulkopuolinen toiminta.

#