maanantai 15.8.2022 | 04:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Samuel Vainion työ perustuu toisen ihmisen kunnioittamiseen

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 7.1.2022 klo 09:00

Haapajärven Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Samuel Vainio (ps.) on ollut kuntapolitiikassa mukana vuodesta 2017, ja nyt hän istuu toista kauttaan Haapajärven kaupunginvaltuustossa.

-Perussuomalaiset ovat lähinnä omaa ajatusmaailmaani, minkä lisäksi paikallisyhdistyksessä toimi aikoinaan hyvä ystäväni, mikä teki toimintaan mukaan lähtemisen todella helpoksi, Vainio kertoo.

Paikallisyhdistyksen puheenjohtajana Vainio haluaa toimia mahdollisimman avoimesti, mistä kertonee jotain muun muassa perussuomalaisten luottamustoimien paikkajako.

-Kunnioitan vaalitulosta ja annan kaikille mahdollisuuksia niin paljon kuin pystyn. Toivon, että avoimella ja rehellisellä toiminnalla saamme lisää jäseniä. Ennen näitä vaaleja tiedustelin jäsenien halukkuutta ryhtyä ehdolle ja kun sitä ei muilla ollut, lähdin itse aluevaaliehdokkaaksi. Koen, että tilanne kaipaa pohjalaista talonpoikaishenkeä. Aluevaltuusto on uusi, iso asia ja se tosiasia on tunnustettava, että olemme kovin sivussa Oulusta.

Vainio on tätä nykyä opiskelija ja pian myös yrittäjä.

1. Mikä asia aluevaltuustossa on sinulle tärkein?

-Sosiaalipuoli. Mielestäni se kaipaa uudistuksia ja lisää henkilökuntaa. Henkilökunta on sosiaalityössä liian tiukilla.

2. Miten aiot saavuttaa sen?

-Haluaisin, että alalle koulutettaisiin enemmän myös miehiä. Ehkä ala koetaan edelleen "naisten työksi", mikä on mielestäni varsin vanhanaikainen ajatus. Yksityisissä paikoissa on nykyään todella paljon miehiä ohjaajina. Muutos lähtee mielestäni oppilaitoksista ja siitä, miten ala saadaan tehtyä houkuttelevaksi.

3. Mitä lupaat äänestäjillesi?

-Oikeudenmukainen kohtelu kaikille hyvinvointialueen kunnille.

-Siitä en halua kuitenkaan vielä puhua. Kai minua voisi kutsua myös jonkinlaiseksi keksijäksi, Vainio sanoo ja viittaa aiemmin rakentamaansa ja Selänne-lehdessä esiteltyyn kaksipäiseen autoon.

Hän on myös kiinnostunut kotikylänsä asioista (Reisjärven Suonperä) ja on haastatellut yli sataa ihmistä kotikylänsä tapahtumista.

-Kiinnostukseni historiaan ja menneisiin tapahtumiin syntyi pikkupoikana, kun kuulin aikuisten juttelevan asioita keskenään. Ne jäivät pikkupojan mieleen, ja vanhempana haastattelin ihmiset ja laitoin tarinat talteen. Haaveeni on, että saisin tehtyä niistä joskus jonkinlaisen teoksen tai koosteen. Niissä on paljon hauskoja ja erilaisia sattumuksia, mutta kerrotaan niissä esimerkiksi Hätämaan tietäjästä ja Peilipojasta, joilta pyydettiin apua esimerkiksi silloin, kun karja oli karannut ja joutunut hukkaan.

Vainio on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta paljon. Hän on työskennellyt maatalouslomittajana ja keittiökalustetehtaassa. Hänellä on ollut omaa liiketoimintaa Etelä-Suomessa, hän on tehnyt taloja ja työskennellyt Osuuskaupan jättimäisessä logistiikkakeskuksessa Espoossa ja kaiken lisäksi hän on kahden kouluikäisen pojan vastuullinen isä.

-Olen minä ollut ilmastointiasentajanakin. Monilla poliitikoilla ei ole käsitystä käytännön elämästä, mutta minulle sitä on kertynyt 18 vuoden aikana paljon. Minä tiedän miltä tuntuu lähteä raksalle, kun yön on satanut lunta ja aamulla on pakkasta ja kauhea viima. Mielestäni ei ole oikein, että kovaa fyysistä työtä tekevät ihmiset joutuvat tänä päivänä taistelemaan, että selviävät laskuistaan, Vainio sanoo ja kehottaa valtakunnallisia päättäjiä kokeilemaan, miltä tavallisen ihmisen työelämä tuntuu.

-Sillä tavalla oppii kunnioittamaan toista ihmistä ja hänen tekemäänsä työtä.

#