tiistai 5.7.2022 | 21:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Joulupuu on rakennettu

Ke 22.12.2021 klo 13:30

Lapsena kävin isän kanssa joulukuusimetsällä. Haimme kuusen linjoilta tai papan metsästä. Vai muistanko oikein? Muistikuvani voi olla myös jonkun muun joulukokemus, joko kirjoista tai lehdistä napattu. Marssimmeko jouluaattona kovassa pakkasessa lumihangessa kirves olalla kuusta etsien, ja sitten äkkiä kotiin syömään äidin valmistamaa uunijoulupuuroa sekahedelmäsopan kanssa jännittäen kuka saa mantelin?

Joka tapauksessa kuusi tuotiin lapsuudessani, 1960-luvulla, sisään vasta jouluaattona ja koristeltiin palloin ja eri maiden lipuin sekä kultaisin, punaisin tai hopeisin nauhoin. Namusetkin oksille ripustettiin, kuten laulussa sanotaan. Kuusi sai olla loppiaiseen asti olohuoneen nurkassa nököttämässä, kuten monissa muissakin suomalaisissa ja myös saksalaisissa kodeissa.

Myöhemmin, 1990-luvulla isä kehotti meitä valitseman mökkinsä pihasta omat puumme ja halaamaan niitä. Hän tiesi, että puista saa voimaa, ja että esimerkiksi männyn neulaset antavat myös erinomaista hengitysilmaa. Minä valitsin männyn. Muinoin on uskottu männyn syntyneen Jeesuksen verestä tai Maarian maidosta.

Saksan jouluperinne muistuttaa suomalaista, paitsi jouluruoan osalta. Joulupuut tulevat Saksassa myyntiin jo marraskuun lopussa, silloin kun varsinainen joulusesonki alkaa. On adventin aika. Talot, puutarhat, parvekkeet ja ikkunat loistavat valoa. Näin on joulunaika mukavan pitkä.

Nordmannin kuusi (Abies nordmanniana), hopeakuusi (Abies procera) ja metsäkuusi (Picea abies) ovat joulun myydyimmät havupuut Saksassa, mutta myös mänty on suosittu. Kuusia myös istutetaan sähkölinjoille, josta ne voidaan hakea, kun ovat tarpeeksi korkeat. Siellähän puut eivät saa muutenkaan kasvaa liian korkeiksi.

Saksalaiset askartelevat mielellään ja joulupuitakin tehdään monenmoisia. Aika kivan idean näin televisio-ohjelmassa, jossa näytettiin miten pyöreään, puiseen runkoon oli porattu oksanreikiä. Niihin voi joka vuosi asettaa uudet kuusen tai männyn oksat eikä tarvitse aina jouluksi kaataa koko puuta. Minua joulukuusen lyhyt elinikä säälittää.

Me haimme tänä vuonna lähimetsästä myrskyn lennättämiä männyn ja kuusen oksia ja leikkasimme niiden seuraksi oksan katajasta. Valoketjua saa kuitenkin kannatella rantatieltä poimittu ruusunmarjan oksa joulunpunaisine marjoineen.

Kirjoittaja on 15 vuotta Pyhäjärvellä, nykyään Saksassa asuva vapaa toimittaja

#