torstai 19.5.2022 | 12:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joulukalenterin viides luukku: Adventin aika tarkoittaa valmistautumista joulunajan kirkolliseen juhlakauteen, Vapahtajan tulemiseen

Satu Kangas-Viljamäki
Su 5.12.2021 klo 06:00

Tänään vietämme toista adventtisunnuntaita ja on aika sytyttää toinen adventtikynttilä.

Päivän teema on Kristuksen paluu. Tänään kristityt ajattelevat saapuvaa kuningasta ja Jumalan valtakunnan kunniaa. Saapuva kuningas tuo oikeudenmukaisuuden, mutta on myös pelottava tuomari.

Adventtiaika valmistaa meitä jouluun. Keskiajan lopulle tultaessa läntisessä kristikunnassa vakiintui käytäntö, jonka mukaan uusi kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista, jota vietimme viikko sitten. Sana adventti tulee puolestaan latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, Herran tuleminen.

Ensimmäisestä adventtisunnuntaista alkaa uusi kirkkovuosi. Ensimmäinen adventtisunnuntai on yksi vuoden suosituimmista kirkkopyhistä. Silloin kirkoissa lauletaan tuttu Hoosianna-hymni, virsi numero yksi. Hoosianna! -huudahdus on alunperin rukous "oi auta, pelasta!" Ja jo juutalaisessa perinteessä, ennen Jeesusta, siitä muodostui yleinen juhlahuuto ja riemunilmaus.

Adventti ja palmusunnuntai kertovat samasta tapahtumasta, pelastajan eli Messiaan odotuksesta. Kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin, häntä tervehdittiin Hoosianna-huudoin ja heittelemällä palmunoksia tielle. Uuden testamentin tekstit muistuttavat, että Jeesus saapui hiljaisena ja nöyränä. Me tiedämme jo adventtina, ettei Jeesuksen tie johtanut maalliseen valtaan. Ensimmäisen adventin teema onkin nöyryys.

Vanhastaan ensimmäisen adventtisunnuntain jälkeisestä maanantaista on myös alkanut jouluaattoon asti ulottuva adventtipaasto. Tätä paastoa kutsutaan pieneksi paastoksi erotuksena pääsiäistä edeltävästä suuresta paastosta. Adventtipaaston kautta voi halutessaan kohdistaa ajatuksiaan kohti joulun sanomaa. Paasto valmistaa ihmisen jouluherkkuja notkuvan juhlapöydän ääreen.

Päivän evankeliumit liittävät adventin ja joulun palmusunnuntaihin ja pääsiäisen tapahtumiin. Näin kirkkovuoden pääsiäiskeskeisyys tulee esille alusta lähtien.

Adventin kynttilät symboloivat valoa ja vapautusta, jota odotetaan - Jeesusta. Valon määrä lisääntyy, kun joulu lähestyy. On yleinen tapa sytyttää uusi kynttilä uutena adventtina. Ensimmäinen kynttilä sytytetään ensimmäisenä adventtina ja neljäs viimeisenä adventtina. Kolmannen adventin teema on katumus ja neljännen adventin ilo.

Lähteet: evl.fi, wikipedia.fi

#