maanantai 29.11.2021 | 14:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Lämmintä beigeä, selkeitä sävyjä ja kestäviä kalusteita – Kylpyhuoneissa trendaavat tunnelmallisuus ja harmonia

Emilia Tiitto
To 25.11.2021 klo 12:00

Nykyään kylpyhuone ei ole vain jokaisen kodista löytyvä pakollinen tila. Kylpyhuoneisiin halutaan muiden huoneiden tavoin panostaa – tällä hetkellä ajattomuutta, helppohoitoisuutta ja luonnollisia sävyjä silmällä pitäen.

– Kylpyhuoneisiin kaivataan ripaus luksusta. Kiireen keskellä kylpyhuoneen halutaan olevan kaunis tila selkeillä yksityiskohdilla, kertoo Värisilmä Haapajärven kalustesuunnittelija Katja Törmänen.

Tunnelman luomisessa isossa roolissa on valaistus.

– Peileissä on taustavaloja, joiden väriä ja tehoa muuttamalla voi luoda tunnelmaa. Ulkonäöllisesti siistiin kylpyhuoneeseen ollaan tällä hetkellä tyytyväisiä: hanan alle riittää yksi tai kaksi vetolaatikkoa ja päälle pyöreä peili.

Värisilmä Haapajärven sisustusneuvoja Anne Vilppola tietää, että kylpyhuoneen rauhallinen tunnelma saavutetaan myös laattavalinnoilla.

– Nykyisin seiniin ja lattiaan voidaan valita samaa laattaa tai saman sarjan erikokoisia laattoja.

Vilppolan mukaan remonttikohteiden kylpyhuoneet ovat usein kooltaan uudiskohteiden vastaavia pienempiä, ja siksi seinälaataksi valitaan suhteessa pienempää kokoa olevia laattoja. Valkoiset tai hyvin vaaleat seinälaatat tuovat lisätilan tuntua.

– Erilaisilla struktuuripinnoilla tai laatan kiiltoastetta vaihtelemalla saadaan pieneenkin tilaan tarvittaessa elävyyttä kuitenkaan tekemättä tilasta levotonta.

Isoissa laatoissa on omat etunsa.

– Isompien lattialaattojen etuna on vähäisempi saumojen osuus, jolloin puhdistettavuus paranee.

Törmänen ja Vilppola ovatkin huomanneet, että asiakkaat hakevat yhä enemmän helppohoitoisia vaihtoehtoja.

– Helppohoitoisuuden lisäksi niin asiakkaat kuin valmistajat kiinnittävät huomiota vastuullisuuteen. Koko ajan etsitään kestävämpiä ja terveellisempiä ratkaisuja. Kalusteissa on tarjolla M1-luokiteltuja tuotteita, jotka takaavat puhtaan sisäilman, Törmänen tietää.

Värisilmän valikoiman uutuudet ovat saaneet inspiraationsa luonnosta, kuten betonista, vuolukivestä, hiekasta, puusta ja marmorista.

– Soapstone on pinnaltaan saippuaisen tuntuinen, Atlantis-sarjassa näkyvät neutraalit beigen ja hiekan sävyt ja Sand-laatta taittaa lämpimään beigeen kuultavan meriveden pohjassa hehkuvan hienon hiekan tavoin, Vilppola luettelee.

Vilppolan mukaan laatoissa kaivataan yhä enemmän muuta kuin valkoista sävyä.

– Varsinkin vaaleat hiekan ja harmaan sävyt sekä marmori ovat muodissa.

Sama näkyy kiintokalusteiden puolella: vaikka valkoinen on yksi myydyimmistä väreistä, ovat myös muut värivaihtoehdot suosiossa.

– Trendiväreinä jatkavat edelleen beige, lämmin harmaa ja maanläheiset värit. Särmää haetaan yksityiskohdilla, kuten mustalla pistorasialla, hanalla tai vetimillä, Törmänen esittelee.

Kodikkuutta kylpyhuoneeseen sen sijaan tuovat luonnolliset materiaalit ja pehmeät muodot, jotka näkyvät esimerkiksi pyöreinä nuppeina tai peileinä.

– Altaissa suositaan tason päälle asetettavaa malja-allasta ja korkeaa tasosta lähtevää hanaa. Hanoissa uutena värinä messingin rinnalle on noussut harjattu kupari.

Maalivärien rinnalla suosiossa paistattelevat puun eri sävyt. Myös musta pitää pintansa edelleen.

– Aikaisemmin kiintokalusteissa oli pähkinäkausi, nyt paluuta on tekemässä tummanruskea. Myös vihreä ja sininen ovat olleet poissa pitkään, mutta nostavat pikkuhiljaa päätään.

Koska nykyisin valinnanvaraa on paljon, suunnitellaan kylpyhuoneet ajan kanssa.

– Materiaalit ja sävyt halutaan nähdä paikan päällä. Monet haluavat esimerkiksi koskettaa laattojen pintaa varmistaakseen kiilto- ja karheusasteen.

Kylpyhuonesuunnittelussa huomioidaan asiakkaan lähtötoiveet. Suunnitteluvaiheessa annetaan tilaa uusille ideoille.

– Suunnittelijana tarjoan toiveita vastaavia vaihtoehtoja ja teen ehdotuksia, joista yhdessä asiakkaan kanssa luomme harmonisen kokonaisuuden, Vilppola selventää.

#