maanantai 29.11.2021 | 13:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Milloin ASO-asuntoja Selänteelle?

Ke 24.11.2021 klo 18:30

Keväällä poikkesin Kärsämäellä, missä alettiin toteuttaa aivan uudentyylistä asumisen mallia, jota ei näillä main ole ennen nähty. Uuteen asumismalliin olivat sitoutuneet yksistä tuumin kaupunginjohtaja ja kunnan poliittinen kööri.

Kärsämäellä on tarkoitus rakentaa muutama pieni omakotitalo ja vuokrata ne uusille asukkaille. Noin parinkymmenen vuoden päästä asukkaat voivat lunastaa pienellä nimellisellä summalla talon itselleen. Näin maksetut vuokrat lasketaan tavallaan asunnon lyhennyksiksi. Ja mikäli jostain syystä asukas haluaa ottaa hatkat ja nostaa kytkintä, se on mahdollista aivan kuin missä tahansa vuokra-asunnossa. Koskaan ei nimittäin tiedä, mitä muutoksia elämä tuo tullessaan. Kerrassaan nerokasta! Kärsämäen ratkaisu on todellakin kokeilemisen arvoinen ratkaisu ja vetovoimatekijä mihin tahansa kuntaan. Erityisesti Kärsämäen malli on hyvä pieniin muuttotappiokuntiin, missä pelätään asuntojen arvon alenemaa.

Suomalaiselle omistusasuminen on ollut perinteisesti jopa ihmisarvon mittari. Ja kunnon äijä on tehnyt talon vielä itse näyttääkseen anopille, mihin rahkeet riittävät. Omistusasumisessa on totta kai omat hyvät puolensa. Oma tupa, oma lupa, takka ja perunamaa luovat turvallisuuden tunnetta, kun vain pysyt väleissä pankinjohtajan kanssa ja pulitat määräaikaan lyhennykset korkoineen. Omistusasunnossa kertyy väkisin omaa pääomaa riippumatta asunnon sijainnista. Muuttovoittoisilla paikkakunnilla omistusasunnon arvo pakkaa myös nousemaan.

Mutta miksi Selänteen alueella ei ole toteutettu niin sanottuja ASO-asuntoja eli asumisoikeusasuntoja. Ne ovat tavallaan vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Ruotsissa malli on ollut vuosikymmeniä tuiki tavallinen ja maamme suuremmissa kaupungeissa ASO-asuminen lisääntyy kaiken aikaa. ASO-asumisessa asukas maksaa muuttaessaan tietyn kynnysrahan riippuen asunnon iästä ja asuntoalueesta. Kynnysraha voi olla vaikka 20 000 euroa rivitalokolmosesta. Sen jälkeen asukas maksaa kuukausittain vuokraa, joka on edullisempi kuin normaali vuokra-asunnossa. ASO-asuntoon sijoitettu pääoma on kaiken lisäksi indeksiin sidottu eli arvo nousee. Muuttaessaan asunnosta pois asukas saa siitä kovemman hinnan mitä on itse maksanut.

Tällä hetkellä Selänteen alueella on tosi paljon vapaita työpaikkoja. Niinpä asuntopolitiikka tulisi olla myös ajan hermoilla ja potentiaalisille muuttajille tulisi tarjota erilaisia asumisvaihtoehtoja. Työpaikka, toimeentulo ja asuminen ovat ihmisen perustarpeita. Siis miksi me emme vastaisi asumisen kysyntään ja vaihtoehtoihin.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man".

#