maanantai 29.11.2021 | 12:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Tilli kolumnissaan: Rokotefetissejä ja salaliittoteorioita

Ma 22.11.2021 klo 13:30

Koronavirus leviää erityisesti rokottamattomien keskuudessa, kuten tautien kohdalla yleensä tapahtuu. Rokote onkin kenties merkittävin julkiseen terveydenhuoltoon liittyvä saavutus. Se on silti alusta asti herättänyt myös kiivasta vastustusta. Muutaman vuosisadan takainen keskustelu oli kovin samankaltaista kuin nykyään.

Isorokkoepidemiat olivat säännöllisiä vieraita 1600-luvun lopulla ja 1700-luvulla muun muassa Yhdysvalloissa. Kuolleisuusprosentti nousi todella korkeaksi, se saattoi olla jopa 30. Tauti teki tuhoisaa jälkeä erityisesti alkuperäiskansan keskuudessa. Karanteeni kotona tai ”tautisten talossa” tiukasti vartioituna oli pitkään ainoa keino torjua leviämistä. Euroopassa arviolta noin 400 000 ihmistä kuoli vuosittain tautiin. Vaikka kuolo ei olisi korjannut, isorokko saattoi viedä näön tai kyvyn kävellä. Ei ihme, että apua yritettiin kehitellä kuumeisesti.

Rokotteen vastustajat julistivat sen olevan vastoin Jumalan tahtoa. Joidenkin mielestä isorokko oli rangaistus synneistä. Siltä suojautuminen vain suututtaisi Jumalaa entisestään, he varoittivat. Kärsimys oli osa jumalallista maailmanjärjestystä. Eräs raivostunut "rokotekriitikko" puolestaan yritti räjäyttää rokottamisen puolesta puhuneen papin kodin taivaan tuuliin. Kyseinen kirkonmies oli sillä kannalla, että nimenomaan rokote oli korkeimman johdatuksen tulosta.

Isorokkorokotetta kohtaan oli toisaalta aiheellisiakin epäilyjä, koska se aiheutti joskus elimistössä vastareaktioita, aivan kuten rokotteet tänä päivänäkin. Haittavaikutukset saattoivat tietysti olla huomattavasti vakavampia kuin nykyään, kun tutkimus ja kontrolli ovat kehittyneet huimasti.

Osa rokotekielteisyyttä oli sellaista, jota nykyään kuvattaisiin termillä disinformaatio eli tarkoituksellinen väärän tiedon levittäminen. Teologisiin tai poliittisiin näkemyksiin liittynyt erimielisyys ohjasi suhtautumista taudinhoitoon. Rokottamisesta tuli osa valtapeliä. Näin on käynyt paikoitellen myös koronan yhteydessä. Tutkittuun tietoon nojaavia linjauksia on vastustettu sen vuoksi, että hallitus on ideologisesti epätoivottu tai jopa siksi, että ministerit ovat väärää sukupuolta.

Vaikka isorokkoon kuoli vuosittain valtavasti ihmisiä, löytyi jopa lääkäreitä, jotka julistivat taudin olevan lähes vaaraton. Kanadassa 1800-luvulla vaikuttanut lääkäri syytti kollegoitaan ”rokotefetissistä” ja esitti itsensä sankarina, joka oli uskaltanut nousta vastarintaan. Vauhtia ei hidastanut se, että hänen väitteensä oli todettu kestämättömiksi tai jopa vaarallisiksi. Nykyään sosiaalisen median avullahan melkein kuka tahansa voi ryhtyä ”rokoteasiantuntijaksi” ja saada uskollisia seuraajia. Vaihtoehtoisilla faktoilla ja tunnepuheella syntyy houkuttelevia tarinoita, joilla ei ole juurikaan tekemistä totuuden ja terveyden kanssa.

Isorokon yhteydessä esitettiin väitteitä, että rokote ei tehoa ja aiheuttaa muita tauteja. Rokotetta vastustettiin vakavissaan sillä perusteella, että siitä seuraa kuppaa, koleraa, tuberkuloosia, lavantautia tai epämääräistä verenmyrkytystä. Taustalla saattoivat olla tapaukset, joissa saman neulan käyttäminen oli johtanut muiden tautien leviämiseen. Kyseessä oli puutteelliseen hygieniaan liittyvä syy, ei rokotteeseen.

Rokotteiden kehittäminen on aina tarjonnut myös työ- ja ansaintamahdollisuuksia – sekä niihin liittyviä salaliittoja. Isorokon kohdalla sanomalehtiä, rokotteiden valmistajia ja lääketiedettä harjoittavia tahoja syytettiin ”eliitin hullusta kampanjasta”, jolla yritettiin vain tienata köyhien ja sairaiden kustannuksella. Koronarokotettakin on jätetty ottamatta lääketeollisuuden vastustamisen nimissä.

Rokottamisen nähtiin olevan valtaapitävien salaliitto kansalaisten henkilökohtaisen vapauden kaventamiseksi. Villein nykyversio tällaisesta teoriasta on luulo, että koronarokotteen avulla istutetaan mikrosiru, jolla hallinto voi tarkkailla kansalaisia öin ja päivin.

Rokotevastaisuuden ydin ei ole muuttunut kovin paljon historian saatossa. Terve kritiikki on sekoittunut valtapeleihin ja absurdeihin, vainoharhaisiin salaliittoteorioihin. Onneksi tuloksiakin on saavutettu. Esimerkiksi isorokko saatiin hävitetyksi maailmasta 1980- luvun alussa. Koronakin saadaan hallintaan ennemmin tai myöhemmin. Paljon riippuu kuitenkin meidän jokaisen käyttäytymisestä sekä siitä, että perusteltuihin huoliin annetaan perusteellisia vastauksia.

Kirjoittaja on dosentti, joka tutkii poliittista ja uskonnollista vallankäyttöä retoriikan näkökulmasta. Tällä palstalla hän pohtii Selänteen alueen kuntapolitiikan ihmeellistä maailmaa.

#