maanantai 29.11.2021 | 14:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusi yrittäjä Laaksojen Rautaan löytyi yrityspörssin kautta – ”Rakastuin yhtiön toimintakulttuuriin ja paikallisiin ihmisiin”, sanoo Markus Tuovinen

Outi Levä
To 18.11.2021 klo 07:00

Sattuivat tähtikuviot kohdilleen, kun Laaksojen Raudan yrittäjät Lauri Pappila sekä Ismo ja Harri Toppinen hakivat uutta nuorempaa sukupolvea jatkajaksi yritykselle.

– Yli puolitoista vuotta neuvoteltiin yrityskauppa järjestelystä. Yrityskaupat vaativat aikaa, kärsivällisyyttä ja koronakin vaikutti asioiden etenemisessä. Yrityskaupoissa on paljon osapuolia, kuten rahoittajat, viranomaiset, tilitoimisto, myyjät sekä ostaja. Kaikkien kanssa on käytävä monitasoisia neuvotteluita. Kaikki on saatava samalle raiteelle keskenään, sanovat Pappila ja Toppiset.

Rahoittajat määrittelevät ehdot ja sopimuksen sisällön hyvin pitkälle ostajalle ja myyjälle. Tämän vuoksi ostaja ja myyjä eivät voi sopia keskenään kaupasta.

– Teimme kaupan koko Laaksojen Raudan osakekannasta Markus Tuovisen kanssa.

Pappila ei jää laakereilleen lepäämään, ainakaan vielä. Hän on luotsannut Laaksojen Rautaa yli kolmekymmentä vuotta haettuaan Kuhmossa osuuskaupasta ensin kannuksia.

– Piippolassa oli auki myymäläpäällikön paikka, jota hain ja sain. Tammikuussa 1990 päädyimme Ismon ja Harrin vanhempien kanssa omaan bisnekseen. Harri aloitti Kärsämäen toimipisteessä 1998 ja Ismo on toiminut Haapaveden toimipisteessä, joka aloitti 2004 vuokratiloissa. Omat tilat rakennettiin 2010, muistelee Pappila.

Nyt Pappila aikoo suunnata vähitellen viettämään eläkepäiviä.

– Meillä on nyt menossa siirtymäkausi. Mikään käytännön toiminnassa ei muutu asiakkaiden tai yhtiön kannalta, sanovat yrittäjät yhteen ääneen.

Harri Toppinen työskenteli lomat ja kesät vanhempiensa ja Pappilan yrityksessä.

– En halunnut lähteä aikanaan maailmalle. Kärsämäki on nykyään melkein enempi koti, käyn Piippolassa nukkumassa, hän sanoo ja jatkaa töitä Kärsämäellä.

Ismo taas kävi reissun maailmalla, josta palasi loppuvuodesta 2000 tehdyn sukupolven vaihdoksen yhteydessä ja työskentelee jatkossakin Haapavedellä.

– Aikanaan olin kaupassa töissä lähinnä tavaroiden kuljetuksissa. Valmistuin Kajaanissa amk-tradenomiksi ja toimin siellä K-raudan osastopäällikkönä.

Tuovinen perehtyy parhaillaan yhtiön asioihin. Hänen käsiinsä siirtyvät paperiasiat ja byrokratia.

– Yhteistyö toimii erittäin hyvin. Päätökset perustuvat kokeneimpien tietotaitoon. Tässä istuu yrityksen hallitus, viittaa Tuovinen kumppaneihinsa, Ismoon, Harriin ja Lauriin pöydän ympärillä.

Tuovisen aika kuluu Haapavedellä myös asiakaspalvelussa ja Kärsämäellä tarpeen mukaan.

– Perustyöt ja vastuut säilyvät. Hoidetaan tämä homma hyvin sekä paikallisesti että alueellisesti lupaavat Pappila, Toppiset ja Tuovinen, joka uskoo aikansa riittävän myös Uudellamaalla asuvalle perheelleen.

Liiketaloutta opiskellut ja ammatillisen opettajan paperit omistava Tuovinen löysi mieleisensä yrityksen, joka tuntuu omalta.

– Etsin ja löysin järkevästi toimivan hyvän yrityksen. Tutustuin tähän yritykseen, rakastuin yhtiön toimintakulttuuriin ja paikallisiin ihmisiin, sanoo Tuovinen tyytyväisenä.

#