keskiviikko 26.1.2022 | 23:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Puolueet tavoittelevat täysiä listoja aluevaaleihin – Ehdokkaiden hankinta hyvällä mallilla

Outi Levä
To 14.10.2021 klo 06:00

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirihallitus tekee tänä iltana pohjaesityksen lauantaina Lumijoella pidettävälle piirikokoukselle ehdokkaista aluevaaleihin. Piirin toiminnanjohtaja Minna Siiran mukaan jokaisella kunnalla on ehdokasasetteluissa oma kiintiönsä. Haapajärveltä, Kärsämäeltä, Pyhäjärveltä ja Reisjärveltä asetetaan yksi ehdokas kustakin kunnasta.

– Aika hyvin on ehdokaaksi lähdetty ja listat ovat hyvin täyttymässä varsinkin maakunnan osalta. Joissakin kunnissa ehdokkaista on jopa äänestetty. Oulussa on vielä tekemistä. Piirihallituksella on mahdollisuus monipuolistaa ehdokastarjontaa kahdeksan ehdokaspaikan verran esimerkiksi ikäjakauman vuoksi, sanoo Siira tiistaiaamuna.

Kärsämäellä keskusta on valinnut aluevaaliehdokkaakseen Markku Kosken ja Haapajärvellä Paavo Ranuan, Reisjärvellä Helena Kinnusen ja Pyhäjärvellä Jukka Tikanmäen.

Perussuomalaiset eivät vielä halua julkistaa ehdokkaidensa nimiä.

Aluevaalien aikatauluja

Äänioikeusrekisterin tiedot poimitaan 3.12.

Ehdokashakemukset on jätettävä aluevaalilautakunnalle viimeistään 14.12.

Aluevaalilautakunnan vahvistavat ehdokasasettelun ja ehdokkaat saavat numeronsa 23.12.

Äänioikeusrekisteri on lainvoimainen 11.1.2022, silloin päättyy myös kotiäänestykseen ilmoittautuminen.

Ennakkoäänestys kotimaassa 12-18.1.2022 ja ulkomailla 12-15.1.2022.

Äänestyspäivä 23.1.2022.

Aluevaalin tulos vahvistetaan 26.1.2022.

Aluevaltuustot aloittavat työnsä 1.3.2022.

– Hyvällä mallilla on ehdokkaiden hankinta ja täyteen listaan pyritään. Ehdokasasetteluhan päättyy vasta joulukuun neljästoista päivä, sanoo Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin hallituksen 2. varapuheenjohtaja, kärsämäkinen Esko Loukkola.

Myös Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja sanoo puolueen julkistavan ensimmäiset ehdokkaansa virallisesti vasta ensi viikolla. Pyhäjärveltä ehdolle on asettunut Jouni Jussinniemi, joka sanoo, että haapajärvinen ehdokas on tulossa ja haku on päällä myös Kärsämäellä ja Reisjärvellä.

SDP:n Oulun piirin toiminnanjohtaja Sanna Husu sanoo, että puolueella on nyt kasassa 59 ehdokasta koko piirin alueella.

– Uusiakin ihmisiä on tullut ehdokkaiksi ja monella kuntavaaleissa ehdokkaana olleella aluevaalit ovat luonnollinen siirtymä ehdolle myös aluevaaleissa. Kärsämäellä ja Reisjärvellä SDP:llä ei ole ehdokkaita, Pyhäjärveltä ehdolla ovat Reijo Pennanen ja Asko Torssonen. Haapajärveltä ehdolle on asettunut Jari Nahkanen ja sieltä ollaan hankkimassa lisää ehdokkaita, kertoo Husu.

Kokoomus, KD ja RKP ovat solmineet Pohjois-Pohjanmaalla keskinäisen teknisen vaaliliiton tammikuun aluevaaleihin. Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen kunnallis- ja järjestösihteeri Elli-Nora Vehmanen kertoi, että vaaliliitto asettaa täyden 98 ehdokkaan listan. Ensimmäiset ehdokkaat julkaistiin tiistaina: Kokoomuksella on listalla 50 ehdokasta, Kristillisdemokraateilla 11 ja Ruotsalaisella kansanpuolueella kaksi, joista toinen on pyhäjärvinen Jari Aho.

#