sunnuntai 24.10.2021 | 10:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven Siiponkoski on Pohjois-Pohjanmaan Vuoden kylä 2020 – Korona siirsi palkintogaalan vuodella eteenpäin

Satu Kangas-Viljamäki
To 16.9.2021 klo 06:00

Haapajärven Siiponkoski valittiin viime vuonna Pohjois-Pohjanmaan Vuoden kyläksi. Koronatilanteesta johtuen kylä palkittiin vasta vuotta myöhemmin, Kuusamossa pidetyssä juhlassa syyskuun alussa.

– Tavallisesti Vuoden kylä -kilpailuun osallistutaan hakemuksella, mutta vuonna 2020 Pohjois-Pohjanmaan seutukunnat valitsivat kukin oman ehdokkaansa. Nivala-Haapajärven seutukunta esitti Siiponkoskea Vuoden kyläksi, kertoo Siiponkosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kokkoniemi, joka kävi Kuusamossa paikan päällä pokkaamassa kunniakirjan ja palkinnot yhdessä JF-Eira ja Kari Maijalan kanssa.

Vuoden kylä -palkinto koostuu kunniakirjasta ja muistoesineestä sekä kiertopalkinnosta ja tuhannen euron avustuksesta johonkin kylän hankkeeseen.

– Suunnitelmissa on lisätä kylätalon katolle aurinkopaneeleja, laittaa laavulle katto sekä hioa ja lakata kylätalon lattiat. Mitään päätöksiä emme ole vielä tehneet, mutta luultavimmin käytämme avustuksen aurinkopaneeleihin, sillä ne joudutaan ostamaan asennuksineen päivineen ulkopuolisilta, eikä talkootyöstä ole siinä hirveästi apua, Kokkoniemi pohtii.

Pohjois-Pohjanmaan Vuoden kylä 2020 -valinnan perusteita olivat muun muassa entisen kyläkoulun erityinen hyödyntäminen kylä- ja luontomatkailussa sekä luonnon ja ympäristön monipuolinen kehittäminen palvelemaan kylää ja lähimatkailijoita. Pohjois-Pohjanmaan kylät ry:n hallitus huomioi valinnassaan myös kylän kehittämisen suunnitelmallisuuden ja pitkäjänteisyyden.

Siiponkoski edusti Pohjois-Pohjanmaata tämän vuoden valtakunnallisessa Vuoden kylä -kisassa. Onni ei kuitenkaan yltänyt siellä maaliin saakka, vaan Vuoden kyläksi 2021 valittiin Pirkanmaalla sijaitseva Lantulan kylä. Pohjois-Pohjanmaan Vuoden kylä 2021 on Kalajoen Rautio, joka edustaa maakuntaa ensi vuoden valtakunnallisessa kisassa.

Vuoden kylä 2021 julkaistiin poikkeuksellisesti jo toukokuussa ja muut palkinnot julkaistaan maaseutuparlamentissa syyskuussa 2021. Tapahtuma järjestetään 28.–30.9. netissä ja monipaikkaisesti eri puolilla maata. Maaseutuparlamentin pääkeskustelut lähetetään livelähetyksenä Kurikan Kampukselta, Etelä-Pohjanmaalta.

Siiponkoski tunnetaan alueellamme ennen kaikkea kauniista luonnostaan ja retkeilymaastoistaan. Lieneekö alueellamme ketään, joka ei olisi kuullut Siiponkosken Perinne- ja seppäpäivistä, Eräleiristä tai vaikkapa Kalastusleiristä?

– Toimintamme on monipuolista, ja se jakautuu kylätoimintaan ja yrittäjävetoiseen liiketoimintaan. Kyläkeskuksessamme on kesäteatteri ja katsomo, missä järjestämme lauluiltoja. Pidämme täällä jumalanpalveluksen aina toisena juhannuspäivänä seurakunnan kanssa yhteistyössä, Kokkoniemi kertoo.

Siiponkoski

noin 230 asukasta

sijaitsee Kalajoen varrella, Oksavan ja Haapajärven keskustan välissä

noin 10 neliökilometrin kokoisen kylän rajat perustuvat vanhaan koulupiiriin

kylän kohdalla kalajoki haarautuu kahdeksi uomaksi muodostaen mm. Isonsaaren, joka on nykyisin rauhoitettu alue

alunperin kylää on kutsuttu Vehkapuhdoksi

Siiponkoski-nimi tulee kylän vieressä sijainneesta koskesta

1. koulu sijaitsi Loskun pihapiirissä 1938

2. koulu sijaitsi Armolan tilalla, missä koulutoiminta alkoi 1949 kaksiopettajaisena

uusi koulurakennus valmistui samaan pihapiiriin vuonna 1957

Siiponkosken kuuluisa silta rakennettiin 50- ja 60-lukujen taitteessa opettaja ja kunnanvaltuutettu Ruusa Aholan toimiessa hankkeen puuhanaisena

koulutoiminta päättyi 1999

kylätoimikunta perustettiin 1992

kyläyhdistys perustettiin 1996 ja keskittyy niin sanottuun vanhaan peruskylätoimintaan

vuosina 2001-2007 kyläyhdistys toimi koulurakennuksessa vuokralla

2007 kyläyhdistys osti koulurakennuksen kaupungilta itselleen

Kota-alueille saareen ja metsään mahtuu paljon väkeä, Perinne- ja seppäpäivät vetävät kyläkeskukseen vuosittain noin 1400-1500 vierailijaa.

– Olemme mukana Retkeilevä Haapajärvi -hankkeessa, jossa olemme tehneet yhteistyötä Haaga-Tiitto kyläyhdistyksen kanssa. Muita yhteistyökumppaneitamme ovat muun muassa Riistanhoitoyhdistys, Haapajärven Ampumaseura, Haapajärven kaupunki, kaupungin nuorisotyö, 4H ja Maaselän Latu.

Kyläkeskuksen tilojen, savusaunan, leirintäalueen ja mökkien vuokraus hoidetaan puolestaan yrittäjävetoisesti. Tällä hetkellä toiminta hoituu Agripalvelu Kokkoniemen kautta.

– Yrittäjä laskuttaa asiakasta, ja kyläyhdistys saa siitä oman osuutensa. Täällä pidetään paljon erilaisia perhejuhlia, kursseja ja leirejä.

Vaikka Siiponkosken kyläläiset ovat tehneet kylänsä eteen paljon asioita, he katsovat edelleen tulevaan ja kehittämishalua riittää.

– Palkkasimme vastikään kyläavustajan, Julia Maijalan, joka tittelinsä mukaisesti avustaa kylän toimintaa esimerkiksi ovia aukomalla, siivoamalla ja pitämällä pihat siisteinä. Hän avustaa yhdistystä hallinnossa. Kyläavustaja kartoittaa tällä hetkellä asukkaitamme, jotka voisivat tarvita apua meidän taholtamme. Kolmannen sektorin apuahan on toivottu ihan valtakunnallisestikin muun muassa kotona asuvien vanhusten avuksi, Kokkoniemi kertoo.

JF-Eira Maijala toivoo kylälle muuttavien nuorten tuntevan olevansa tervetulleita kyläyhdistyksen toimintaan.

– Täällä on lupa innostua lämminhenkisessä seurassa. Toivon, että perheet löytäisivät upean luontomme ja näkisivät sen monimuotoisuuden, jonka Jumala on luonut.

Samoissa ajatuksissa on hänen puolisonsa Kari Maijala.

– Minulta kysyttiin kerran, mitä näyttäisin turistille Haapajärvestä ihan ensimmäiseksi. Vastasin, että veisin hänet veneilemään Siiponkoskelle. Luonto ja maasto ovat täällä ihan omaa luokkansa.

#