maanantai 20.9.2021 | 15:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lauantaina järjestettäviin Walk in -rokotus-tapahtumiin saa tulla ilman ajanvarausta

Satu Kangas-Viljamäki
To 9.9.2021 klo 06:00

68,9 prosenttia haapajärvisistä on saanut ensimmäisen koronarokotteensa ja 50 prosenttia on saanut kaksi rokote-annosta.

– Väestöluvuissa on mukana myös 0-11 -vuotiaat, mikä saattaa hieman hämätä lukijaa, Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen hoitotyönjohtaja Tarja Vaitiniemi kertoo.

Pyhäjärvellä vastaavat luvut ovat 74,1% ja 54,3% ja Reisjärvellä 70% ja 49.8%.

Pääministeri Sanna Marin kertoi elokuun alkupuolella, että rokotekattavuus yli 12-vuotiaiden keskuudessa tulisi saada nostettua vähintään 80–90 prosentin tasolle.

– Siihen meillä on vielä hieman pinnistettävää, vaikka alueemme ihmiset ovatkin hakeneet rokotuksia todella hienosti, Vaitiniemi ja johtava terveydenhoitaja Marja-Leena Lehtomäki kiittelevät.

Jotta tavoitteisiin päästään, terveydenhuoltohenkilökunnan on tavoitettava myös ne, jotka ovat arkisin esimerkiksi reissutöissä.

– Järjestämme lauantaina Walk in -rokotustapahtuman Haapajärvellä, Pyhäjärvellä ja Reisjärvellä. Pyhäjärvellä ja Haapajärvellä rokotuksia annetaan NIHAKin VauHaus-tiloissa, Reisjärvellä kirjastossa, Vaitiniemi kertoo.

Walk in -tapahtumaan saa tulla ilman ajanvarausta, eikä rokotettavan tarvitse olla juuri siltä paikkakunnaltakaan.

– Mökkiläiset, opiskelijat tai muuten vain paikkakunnalla sillä hetkellä olevat rokotteen tarvitsijat otetaan kaikki vastaan. Jokainen rokotus on meidän yhteiseksi hyväksi, naiset vakuuttavat.

Ensimmäisen annoksen voivat hakea kaikki 12 vuotta täyttäneet, ja toisen annoksen kaikki 12 vuotta täyttäneet, joiden ensimmäisestä koronarokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Yläikärajaa rokotteen ottamiselle ei ole.

– Moni vanhempi on yllättynyt siitä, että 12-vuotiaalla on itsemääräämisoikeus. Tässä asiassa lapsen oma mielipide menee vanhemman mielipiteen yli, Vaitiniemi painottaa.

Ihan erityisesti Selänteessä toivotaan 20-40 -vuotiaiden nuorten aikuisten aktivoitumista rokotuksille.

– Kaikilla paikkakunnillamme on siinä ikäluokassa rokotusvajetta. Ylipäätään, ikään tai sukupuoleen katsomatta toivoisimme ihmisten ajattelevan tätä asiaa koko maailman ja Suomen kautta. Kuka tahansa meistä voi katsoa tilastoja ja nähdä, miten meillä oli elokuussa yhtä paljon tartuntoja kuin koko viime keväänä. Tartuntojen määrästä huolimatta sairaalahoidon tarve on alhaalla, mikä kertoo puolestaan siitä, miten rokotukset tehoavat, Vaitiniemi ja Lehtomäki sanovat ja muistuttavat ihmisiä, että mitä parempi rokotekattavuus meillä on, sitä nopeammin yhteiskunta voidaan avata.

Ppky Selänne on järjestänyt ”rokotusmaratoneja” jo pitkään.

– Ilman vapaaehtoisten apua rupeama olisi ollut meille lähes mahdoton rasti, Lehtomäki huokaa ja kiittää niin kuntayhtymän henkilökuntaa, järjestöjä, yrityksiä kuin vapaaehtoisia, jotka ovat olleet mukana isossa ponnistuksessa.

– He ovat tehneet satoja työtunteja, minkä vuoksi meidän ei ole tarvinnut lisätä henkilökuntaa rokotusten takia. Myös koulut ja kuntiemme sivistystoimet ovat kiitoksensa ansainneet, sillä hyvän yhteistyön tuloksena pääsimme rokottamaan lapsia ja nuoria heti koulun alettua, Lehtomäki ja Vaitiniemi kiittelevät.

Teknisiä ongelmia rokotustodistusten kanssa

Osalla Ppky Selänteen asiakkaista on ollut hankaluuksia rokotustodistuksen kanssa.

– Rokotustiedot lähtevät meiltä ihan oikein ja ajallaan, mutta todellinen ongelma piilee Tieto- ja Kanta -järjestelmien välillä. Ne eivät keskustele keskenään sujuvasti, esimerkiksi rokotustiedot voivat olla järjestelmässä kunnossa, mutta niistä ei vain synny rokotustodistusta, Tarja Vaitiniemi kertoo.

Tietojärjestelmien toimittajat tekevät töitä asian korjaamiseksi, mutta siihen saakka asiakkailta toivotaan malttia.

– Hätätapauksissa, esimerkiksi matkalle lähdön yhteydessä voimme kirjoittaa asiakkaalle englanninkielisen todistuksen rokotuksista, mutta nekään eivät välttämättä kelpaa kaikissa maissa. Virallisessa todistuksessa on QR-koodi, jota me emme voi täällä tehdä, Marja-Leena Lehtomäki kertoo.

#