maanantai 20.9.2021 | 13:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaksi rokotusannosta saaneiden koronatestausohjeita helpotetaan Pohjois-Pohjanmaalla – Kallio harkitsee vielä omaa ohjeistustaan: "Tilanteemme poikkeaa muusta maakunnasta"

Seppo Kangas
To 2.9.2021 klo 11:05 | päivitetty to 11:38

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on muuttanut koronaohjeistustaan kaksi kertaa rokotusannoksen saaneiden kohdalla. Tästä päivästä lähtien kahdesti rokotetun henkilön ei tarvitse Pohjois-Pohjanmaalla hakeutua flunssaoireissa koronatestiin, ellei hänellä ole tiedossa altistumista koronavirukselle viimeisen kahden viikon ajalta eikä hän työskentele sosiaali- tai terveysalalla.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio harkitsee kuitenkin vielä, onko sen alueella syytä tiukempaan ohjeistukseen, koska koronatartuntojen määrä on edelleen erittäin korkea, varsinkin Nivalassa.

– Lähtökohtaisesti sairaanhoitopiirin ohjeistus koskee meitäkin, mutta oma tartuntatautilääkärimme käy asiaa vielä läpi. Tilanteemme poikkeaa muusta maakunnasta, sanoo Kallion terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi.

Hän lupaa, että Kallio tiedottaa ohjeistuksestaan heti, mikäli se poikkeaa maakunnan ohjeesta.

Koronatestejä otetaan koko maakunnassa edelleen voinnin huononemisen takia hoidontarpeen arviointiin hakeutuvilta henkilöiltä, vaikka heillä olisikin kaksi rokotetta.

Kahteen kertaan rokotettuja henkilöitä ei aseteta enää karanteeniin, vaikka he olisivat olleet sairastuneen kanssa lähikontaktissa, jos toisen rokoteannoksen saamisesta on kulunut vähintään viikko.

Rokottamattoman tai vain yhden rokoteannoksen saaneen henkilön tulee edelleen hakeutua koronatestiin, jos hänellä on koronavirusinfektioon sopivia oireita eikä hän ole aikaisemmin sairastanut koronaviruksen aiheuttamaa tautia tai taudin sairastamisesta on aikaa yli kuusi kuukautta.

Oireettomia tai viimeisen kuuden kuukauden aikana koronavirustaudin sairastaneita henkilöitä ei pääsääntöisesti testata.

Koronarokotteita on Pohjois-Pohjanmaalla saatavilla hyvin. Ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen suositeltu annosväli on alueella tällä hetkellä kahdeksan viikkoa, kun se aikaisemmin oli 8–12 viikkoa.

Käytännössä alueen kunnat vastaavat asukkaidensa rokotuksista, joten ennen aikaistettuun rokotukseen hakeutumista kannattaa tarkistaa omassa kunnassa sillä hetkellä voimassa oleva käytäntö.

Tähän mennessä 79,5 prosenttia maakunnan yli 12-vuotiaista on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Toisen rokoteannoksen saaneita yli 12-vuotiaista on nyt 52,7 prosenttia.

Uutista on täydennetty kello 11.37 Kalliota koskevilla tiedoilla.

#