maanantai 20.9.2021 | 13:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven vapaussodan muistomerkki muistuttaa Suomen sisällissodasta

Emilia Tiitto
Pe 23.7.2021 klo 12:00

”Oi paljasta pääsi, elon matkamies, kun paikalle tälle sun johtavi ties. Täss uinuvat untahan sankarit, Maan wapauden lunnahat kalliit.” Tämä teksti on hakattu Reisjärven hautausmaalla sijaitsevaan vapaussodan muistomerkkiin. Merkki muistuttaa meitä Suomen sisällissodasta, joka käytiin Suomen senaatin eli hallituksen ja sitä vastaan kapinoineen Suomen kansanvaltuuskunnan johtamien joukkojen välillä 27. tammikuuta – 15. toukokuuta 1918.

Itsenäisyytemme lunastajat, reisjärvisten kohtalonvuodet (1990) -kirjan mukaan 19. päivä maaliskuuta kello 12 Reisjärveltä lähti sotatantereelle 32 sotilasvalan vannonutta nuorta. Lähtöä oli kokoontunut katsomaan suuri joukko koko kylän väkeä. Ikävät ja itkuiset hyvästit jätettiin vanhemmille, ystäville ja tuttaville.

Kokkolassa reisjärviset joukot viipyivät kaksi päivää sotaharjoituksissa. Kirjassa Juho Puurula kertoo, kuinka kasarmin kahdessa kerroksessa oli miehiä niin paljon, että olisi luullut koko Suomen kansan olevan liikkeellä. Yhden yön joukot viettivät Tampereen Messukylän kirkossa, joka oli ammuttu niin rappioon, ettei kirkossa ollut yhtäkään ehjää lasia. Puurulan mukaan lasinsirpaleet rutisivat jaloissa kuin pellavan siemenen nuput.

Hauhossa reisjärviset taistelivat saksalaisten seuraamina 6000 punaista vastaan. Taistelussa Reisjärven poikia kaatui kolme ja koko pataljoonasta yhteensä 53 miestä. 8. toukokuuta sodan melskeet olivat vaienneet, ja 16. päivä joukot marssivat voittoparaatissa läpi Helsingin. Suomen nuorelle armeijalle huudettiin eläköön-huutoja, ja sotajoukkoja tervehti itse ylipäällikkö Mannerheim.

Reisjärven vapaussodassa kaatuneiden muistomerkin on valmistanut oululainen kiviveistämö Tuomainen & kumpp. Patsaan luonnoksen on tehnyt arkkitehti Karl Sandelin. Helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Wirkkala teki patsaasta olevan korkokuva luonnoksen, jonka alle alussa mainittu teksti on hakattu.

Patsaan paljastusjuhlatilaisuus oli 3.7.1923. Muistomerkin lahjoittivat suojeluskunta ja patsastoimikunta.

#