tiistai 5.7.2022 | 22:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juoksevia jalkoja ja nauravia suita – Yleisurheilu on matalan kynnyksen liikuntaa

Emilia Tiitto
Ti 20.7.2021 klo 16:00

Lähtölaukaus kajahtaa ja joukko viisivuotiaita lähtee liikkeelle. Lapset juoksevat minkä jaloistaan pääsevät aina maaliviivalle asti, missä tukijoukot ottavat urheat urheilusankarit vastaan. Sade on juuri lakannut, ja vielä hieman kostealla urheilukentällä tepastelee monenikäistä väkeä.

Pian kahdeksan vuotta täyttävä Mira Latvakoski on juuri päässyt maaliin 40 metrin juoksultaan. Tytön mukaan juoksu meni mallikkaasti.

– Harjoittelin juoksua varten ja venyttelin. Ei jännittänyt yhtään, Latvakoski toteaa suorituksestaan.

Vantaalta kotoisin oleva Latvakoski päätti kesälomareissunsa yhteydessä osallistua yleisurheilukisoihin. Tytön äiti on Haapajärveltä kotoisin.

– Tänään kävin uimassa ja vesi oli lämmintä. Olen myös pyöräillyt paljon, ja talvella hiihdän, jos lunta on.

Juoksupyrähdyksen jälkeen Latvakoski siirtyy pallonheittopaikalle ja aikoo valmistautua suoritukseen käsiään heiluttelemalla.

Torstain yleisurheilukisat ovat tämän kesän kolmannet. Liikuntapalveluiden avittamana Haapajärven Kiilojen yleisurheilujaosto sai kisat rullaamaan. Kisojen järjestämisessä on mukana myös eri yhteistyökumppaneita ja paikallisia liikkeitä, jotka sponsoroivat palkinnot ahkerille urheilijoille.

– Meillä on joka kerta kaksi peruslajia sekä juoksumatkat. Tänään heitämme palloa ja keihästä, ja aikuiset saavat osallistua omaan kuntosarjaansa, Anne Nivala Kiiloilta kertoo.

Lajit vaihtuvat joka kerta.

– Ensi kerralla voisimme kokeilla pitempiä juoksuja sekä pituus- ja korkeushyppyä. Osallistujien toiveita myös kuunnellaan ja toteutetaan.

Kahdet ensimmäiset kisat houkuttelivat urheilukentälle jopa 65 osallistujaa. Sadekuuro rokotti tämän torstain osallistujamäärää, mutta paikalle löysi silti 36 kisailijaa. Aikuisten sarjaankin löytyi kolme osallistujaa.

– Kilpailijoita on viisivuotiaista kahdeksantoistavuotiaisiin. Olisi hienoa, jos aikuisetkin osallistuisivat omaan sarjaansa rohkeasti ja näyttäisivät esimerkkiä nuoremmille.

Nivala on itse huomannut, että yhdessä liikkuminen on kaikista hauskinta.

– Nuoria on hyvä kannustaa ja rohkaista liikkumaan, sillä liikunnan ei tarvitse aina olla vakavaa. Täällä nautitaan liikunnan ilosta.

Urheilukentällä riittääkin säpinää ja nauravia suita. Heinäkuussa on tiedossa vielä yhdet kisat.

– Jos saamme mukaan tarpeeksi toimitsijoita ja yhteistyökumppaneita, voidaan kisoja jatkaa elokuunkin puolelle. Yhteistyötahoja tarvitaan aina, Nivala painottaa.

Nivala muistaa itsekin lapsena osallistuneensa viikkokisoihin. Pitkää perinnettä on tärkeä ylläpitää.

– Yleisurheilu on matalan kynnyksen liikuntaa, ja nämä kilpailut mahdollistavat halukkaita etenemään yleisurheilun saralla. Monien yleisurheilijoiden ura on alkanut viikkokisoista.

Osallistumismaksua kisoihin ei ole: kaikki ovat tervetulleita.

– Jo lenkkareilla pärjää pitkälle, mutta halutessaan voi juosta vaikka avojaloin. Osallistuminen ei ole varustuksesta kiinni.

#