torstai 29.7.2021 | 04:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Emilia Tiitto pääkirjoituksessaan: Halukkaat sulkekoon vielä silmänsä reppu-uutuuksilta

To 22.7.2021 klo 12:00

Koulujen alkamiseen on vielä muutamisen viikkoa, mutta mielessä saattavat jo kutkuttaa tulevat lukujärjestykset, uudet oppiaineet ja uusiksi laitetut ryhmäjaot. Tuntuu kuin se olisi ollut vasta eilen, kun jännitin kolmosluokan alkamista tietäen englannin kielen opiskelun alkavan. Tai kun uumoilin, millaiseen luokkaan yläasteella päädyn. Tai kun pelkäsin lukiossa koittavia neljän päiviä.

Koulun alkamiseen liittyy aina omat odotuksensa ja jännityksensä, oli sitten minkä ikäinen vain tai menossa mille luokalle tahansa. Kesäloman viimeiset viikot voivat kulua koulutarvikkeita ostaessa, tai mikäli edessä on muutto uudelle opiskelupaikkakunnalle, to do -listalla voi olla sähkösopimuksen solmimista ja huonekalujen hankkimista. Kaikki eivät välttämättä kaipaa valmistautumista vaan kaivavat edellisiltana varastosta kesän aikana pölyttyneen reppunsa ja heittävät sen ensimmäisenä kouluaamuna muitta mutkitta selkäänsä.

Itse muistan kammoksuneeni hetkeä, kun kesken heinäkuun kauppoihin ilmestyneet koulutarvikkeet järisyttivät huoletonta kesäloman viettoani. Arki tuntui aloittavan niskaan hönkimisensä aivan liian aikaisessa vaiheessa. Vähän sama juttu kuin joulukarkkien kanssa - nekin saapuvat salakavalasti muistuttelemaan tulevasta juhlasta jo lokakuun alussa. Mahdollisimman suureen voittoon kai koulutarvikkeidenkin mainostamisella ja myymisellä pyritään, mutta aina ei tule ajatelleeksi, että repuilla, penaaleilla ja kuulakärkikynillä varustellun kaupan sisäänkäynnin näkeminen voi katkaista hyvin alkaneen lomaputken liian lyhyeen.

Mutta mikäs se minä olen sanomaan. Itsekin tässä pelottelen koulujen alkamisella, vaikka kesälomaa on vielä jäljellä monta viikkoa. Alunperin tarkoitukseni oli tulla kertomaan, että koululaisten kannattaa valita tarkkaan tulevat kurssinsa, etenkin kielten osalta, koska vieraita kieliä opiskellaan esimerkiksi lukioissa tutkitusti aiempaa vähemmän. Joten koululaiset: opiskelkaa kieliä. Ja nyt voitte jatkaa lomaanne.

#