torstai 29.7.2021 | 04:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: Pikeä pintaan

To 15.7.2021 klo 15:00

Näyttää siltä, että tänä kesänä testataan niin autojen kuin ihmistenkin termostaatit. Haapajärven ja Reisjärven välillä, kun näillä helteillä istuu stopattuna tietyön takia tyhjäkäyntiä käyvässä autossa, käy katse monta kertaa auton lämpömittarissa. Ikävä tilanne, jos höyry alkaa purkautua konepellin alta. Ajoviima ei tuuleta jäähdytintä ja jäähdytyslaitteet joutuvat äärimmilleen näissä oloissa.

Mukava juttu, kun laittavat tuon edellä mainitun tien kuntoon. Tänä keväänä tie oli jo niin hajalla, että kaikkia reikiä ei pystynyt väistelemään. Tosin Reisjärveltä Sieviin ajaessa oli ennen tien kunnostusta joistakin autoista hajonneet pyörän ripustuksetkin. Arvaa mikä selvittäminen siitä syntyy. Näin huono tilanne ei vielä Haapajärvelle ajaessa ollut. Onneksi öljyn hinta oli alhainen, kun päätökset tien kunnostuksesta tekivät. Tällä hetkellähän monia tiehankkeita lykätään öljyn korkean hinnan vuoksi.

Sääliksi vaan käy niitä nuoria tyttöjä, jotka kuumalla asfaltilla ovat liikennettä ohjaamassa. On tuskaisen kuuma ja autoilijat mulkoilevat kärsimättöminä. Autossa iskee joillekin käsittämätön rattiraivo ja kuuma auto ei sitä helpota. Hyvä, että tytöt eivät kuule kaikkien kuskien ajatuksia. Tuskin liikenteenohjaajat ovat kuitenkaan elämänuraa tuosta työstä suunnitelleet. Siellä on varmaan monenlaista opiskelijaa tienaamassa opiskelurahoja tulevaksi talveksi. Hyvä, että töitä on. Tsemppiä heille kovasti sinne pysäytyslapun varteen. Vaan aika mustilta näyttävät ne karvaiset ukotkin, jotka lapiota heiluttavat ja koneita ajavat. Montakohan litraa vettä menee ison miehen karvaisesta nahasta läpi päivän aikana?

Huawein tietoturvajohtaja Mika Lauhde heitti ajatuksen 80 tunnin seitsemän päiväisistä työviikoista. Mitenkähän tuossa kävisi, jos tuolla asfaltin pinnalla ihminen kuivuisi tuon ajan? Pitäisi Mika päästää kokeilemaan. Saisi syksyllä hakea pysäkiltä nahkapussillisen kuivia luita. Eihän me Mikalle semmoista toivota. Tehköön hän kaikessa rauhassa yli kymmenen tuntia omia töitään. Käyköön sen jälkeen hakemassa lapset hoidosta. Tehköön ruokaa ja käyköön suorittamassa päivittäisen liikuntasuorituksen ja hoitakoon avioliittoaan. Lapset voikin sitten aamuyöstä laittaa nukkumaan.

Kulttuuriin hurahtanut reisjärvinen metallimies

#