torstai 29.7.2021 | 05:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Haapajärven seurakunnan rovasti Mika Katajamäki hartauskirjoituksessaan: Meidän on tässä hyvä olla

Su 18.7.2021 klo 10:00

Tuleva sunnuntai on Haapajärven kirkon nimikkopyhä, kirkastussunnuntai. Nimen ”Kristuksen kirkastumisen kirkko” antoi piispa kirkon remontin jälkeen. Alttaritaulu kuvaa Kirkastusvuoren tapahtumia. Paikalla ovat Jeesus, Pietari, Jaakob ja Johannes sekä satoja vuosia aiemmin eläneet Mooses ja Elia.

Vanhan testamentin suurmiehet ovat salaperäisesti paikalla keskustelemassa Jeesuksen kanssa. On suunnan varmistamisen aika: kirkas hetki vaihtuu pian Jeesuksen todellisen tehtävän täyttämiseen.

Seuraava on pelkkää arvailua keskustelusta. Mooses toteaa: "Annoin Jumalalta saamani lain ihmisille noudatettavaksi, mutta ei siitä tullut mitään". Elia säestää: "Minä ja muut profeetat yritimme saada oikeudenmukaisuutta aikaan ja kääntää ihmiset Jumalan puoleen".

Ei oikein onnistunut. Siksi nyt on kaikki Jeesuksen varassa. Tässä on ihmiskunnan viimeinen mahdollisuus päästä Jumalan yhteyteen. Tämän vahvistaa Jumalan ääni: Kuulkaa Jeesusta.

Palataan Uuden testamentin tallettamaan sanaan. Pietari sanoo monimerkityksiset sanansa. Sanat, jotka voi lukea alttaritaulun yläpuolelta: "Meidän on tässä hyvä olla". Sanat voi myös ymmärtää näin: On hyvä, että olemme täällä.

Ensimmäinen tulkinta kertoo: tässä paikassa saa kohdata Pyhän Jumalan, turvallisesti. Lepo, rauha, hiljentyminen, Jumalan armo ja rakkaus on läsnä. Sanat voi tulkita myös Pietarin työinnokkuudeksi: tehdään majat, jäädään tänne viettämään juhlaa!

Molemmat ovat totta seurakunnan elämässä. Saamme olla rauhassa, levätä ilman vaatimuksia. Saamme myös latautua arkeen, missä meillä on tehtävää. Elämme uskoamme todeksi, kohtaamme lähimmäisiämme, rakkaudella.

Hetki vuorella päättyy yhtä yllättävästi kuin on alkanut. Alkaa paluu arkeen, joka tulee koettelemaan raskaasti. Tilanne päättyy alleviivaten taivaalta kuultuja sanoja: ”He eivät nähneet ketään muuta kuin Jeesuksen yksin.”

Yksin Jeesus. Kirkolla on kaikissa tapahtumissaan ja toiminnoissaan lopulta vain yksi tarkoitus: kirkastaa Kristusta. Se tarkoittaa tämän sanoman tuomista jokaiselle: Jeesuksen ristin-kuoleman tähden synnit on sovitettu. Minun ja sinun, ensimmäisestä viimeiseen. Minä kelpaan, sinä kelpaat. Enemmänkin: olet Taivaan Isän rakas lapsi, aina Hänen mielessään.

Saat elää Jumalan omana, uskoa, toivoa ja rakastaa. Kunnes kerran tämä elämä vaihtuu näkemiseen ja kirkkauteen. Sitten olemme päässeet kotiin.

#