torstai 1.12.2022 | 16:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yritysvierailut pitävät ministerin vireessä – Ministeri Ville Skinnari tutustui lauantaina Haapajärven yrityksiin ja luontoon

Emilia Tiitto
Ti 13.7.2021 klo 10:05

Suomen kehitysyhteistyö ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on saapunut kesäiselle vierailulle Haapajärvelle. Siiponkosken luontokeskuksen pihapiiriin rantautuu samaan aikaan myös melontatapahtuman väkeä.

– Pelkäsin, että joudun itsekin melomaan, Skinnari naurahtaa.

Viimeksi ministeri nähtiin Haapajärvellä viime syksynä.

– Sovin tulevani tänne vierailulle seuraavan kerran, kun isoja asioita tapahtuu. Maaliskuussa en päässyt koronatilanteen takia Lämpölaitoksen avajaisiin, ja siksi on hienoa, että näin lauantaina järjestyy aikaa, jotta pääsemme puhumaan asioista laajemmin ja vapaammin.

Samalla reissulla yhdistyivät kätevästi työ ja hupi.

– Vaimoni on Nivalasta kotoisin, joten olimme eilen katsomassa Eppu Normaalia Tuiskulassa, ministeri paljastaa.

Lauantaipäivän Skinnari vietti yritysvierailuilla: hän pääsi tutustumaan sekä Haapajärven Hasa Oy:n että Elega Oy:n toimintaan.

– Takana on hyvä päivä - oli mahtavaa puhua kahden eri yrityksen kanssa. Halusin kuulla ajatuksia suoraan yrityksiltä, sillä heidän asiansa vaikuttavat niin Haapajärveen, maakuntaan kuin koko Suomeenkin.

Yritysvierailut pitävät ministerin mukaan myös häntä itseään vireessä.

– Yritykset ja kunnat antavat ajatuksensa, joilla Suomi pidetään mukana kehityksessä. Parhaat ajatukset tulevat paikallistasolta.

Päivän aiheet olivat tärkeitä, vaikeita ja vakavia.

– Pohdimme, miltä maailmalla näyttää. Sahateollisuudella menee nyt hyvin, mutta haluamme varmistaa kasvun myös tulevaisuudessa. Elegia taas erottuu koko Suomessa asiakaslähtöisyydellään. Sovimme kolmesta, ei isosta - mutta hoidettavissa olevasta, asiasta.

Keskustelu kääntyi myös ministerin huoleen koulutuspaikoista.

– Huoleni liittyy nuoriin: miten nuoret pärjäävät koronatilanteen keskellä ja pääsevät sen jälkeen takaisin jaloilleen. Normaalit keinot eivät enää riitä. Vetoan jokaiseen kuntapäättäjään ja yrittäjään, sillä ratkaisut ovat usein yksinkertaisia.

Skinnari puoltaa muun muassa kesätyöpaikkojen tarjoamista nuorille.

– Olemme edelleen kriisin keskellä, ja siksi meidän täytyy Elegan tavoin pysyä kuvaannollisesti lähellä ihmisiä.

Viikko sitten Skinnari istui vielä New Yorkissa, mutta nyt istuessaan Haapajärvellä suomalaisen luonnon ympäröimänä, myöntää hän asioiden olevan täällä paremmin.

– Vaikka olen asunut miljoonakaupungeissa, olen aina kesäisin tullut takaisin Suomeen, vesistöjen äärelle, pois kaupungeista. Suomen kesää parempaa ei ole.

Skinnari tietää monen miettivän, missä koronaepidemian jälkeen on hyvä asua ja työskennellä.

– Haapajärvi on ihmisen kokoinen paikka, jossa liikenneyhteydet toimivat kaikkialle. Eri paikkoja ei kuitenkaan saisi vertailla keskenään: me olemme suomalaisia ja saamme olla ylpeitä siitä, mitä meillä on ja mitä me olemme. Liian usein alamme vertailemaan itseämme muihin.

Maalle muutto on nykyajan trendi, mutta kukaan ei voi tehdä paikasta kotia toisen puolesta.

– Tulevat sukupolvet tulevat ratkaisemaan sen, minkä paikan he tuntevat omakseen. Ihmisellä pitää olla koti, ja siksi "mistä olet kotoisin" -kysymys on erittäin tärkeä.

Haapajärvelle ministeri lupailee tekevänsä vierailuja jatkossakin.

– Alueella on paljon huippuluokan harrastamismahdollisuuksia ja jo itsessään elämisen laatu sekä turvallisuus ovat kunnossa. Tänne on helppo tulla, ja tekemistä riittää lasten kanssa aina, Skinnari myöntää.

#