torstai 29.7.2021 | 06:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäjärven neito, katseenvangitsija

Seija Martiskainen
Ke 16.6.2021 klo 16:13

Pyhäjärvi on kaunis pieni kaupunki, joka kätkee sisälleen yhtä monta tarinaa kuin on ihmistäkin. Nyt puhutaan kuitenkin Helena-patsaasta. Se on olympiavoittajan Helena Takalon, kansainvälisesti tunnetuimman pyhäjärvisen kunniaksi pystytetty patsas.

Kyseinen patsas sijaitsee keskustassa, Pyhäjärven torin vieressä ja pysäyttää näkijänsä. Se on aikamoinen katseiden vangitsija. Olin itse vasta vähän aikaa Pyhäjärvellä asustellut ja urheilua vieläkin vähemmän seuraillut, kun näin Helena-patsaan ensi kerran. Kyllä patsas hämmästytti. Vilkaisin kerran ja todellakin toisen kerran, ajoin Sokokselle ja nousin autosta vielä varmistaakseni mitä näin. Patsas on niin hieno, että siitä oli pakko ottaa paremmin selvää kuka hän on – oli vaatteita tai ei. Pidän patsaasta ja se antaa paljon haluttua huomiota urheilijalle. Mikä hienointa, patsas on rahoitettu pääosin talkootyönä, joten yhteistyö jos jokin on hatun noston paikka.

Helena ei ole varsinainen näköispatsas vaan mielikuvateos, jota katsojat voivat tulkita mielensä mukaan. Patsas ylistää naisurheilun kauneutta. Hiihtäjän asento tuo mieleen suomalaisen sisun, vaikka sukset ja sauvat loistavat poissaolollaan. Patsastoimikunta toivoi patsaasta huokuvan erilaisuutta ja sitä he saivat. Makasiinintorin reunassa koivujen alla liukuu lennokasta vuorotahtia vetten päällä antiikin Diana: metsästyksen, tyttöjen ja kuun jumalatar, suomalaisen taruston Metsänneito.

– Olen tyytyväinen, että ajatus perinteisestä hiihtäjäpatsaasta hylättiin. Tässä työssä on jotain sanomaa, Helena Takalo korosti.

Helena Takalo voitti olympiakultaa Innsbruckissa vuonna 1978 viidellä kilometrillä ja viestissä. Klassisen pronssipatsaan veisti Antonio Da Cudan, italialaissyntyinen useita kookkaita veistoksia Suomeen tehnyt taiteilija.

Patsaan toteuttivat Pyhäjärven Pohti ja hiihdon ystävät, ja se rahoitettiin pääosin talkootyöllä. Hankkeeseen osallistuivat myös Opetusministeriö, Olympiakomitea, Hiihtoliitto, Pyhäjärven kaupunki ja yksityisiä henkilöitä sekä yrittäjiä.

Patsas paljastettiin Kihupäivillä 2006.

#