torstai 29.7.2021 | 04:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven äänikuningas löytyi kokoomuksen riveistä – Keskusta piti silti pintansa

Satu Kangas-Viljamäki
To 17.6.2021 klo 08:00 | päivitetty pe 08:50

Keskusta piti Haapajärvellä pintansa ja sai 13 paikkaa kaupunginvaltuustoon.

Epäilemättä moni jännitti, miten keskustan kannatuksen käy, kun Haapajärvi sai vastikään tiedon arviointimenettelyn alkamisesta ensi syksynä. Ei huonosti, sillä se menetti vain yhden paikan ja keskustan ääniharava, kaupunginvaltuuston puheenjohtajana Esko Peltoniemi sai peräti 112 ääntä. Kaiken tämän voi tulkita niin, että kuntalaiset luottamus keskustaan on vahvaa, vaikka toisaalta myös moni ehdolla ollut konkari jäi varasijalle, kuten Paavo Ranua ja Ulla Savola.

Kokoomus nosti paikkamääräänsä neljällä, eli tulevassa valtuustossa istuu viisi kokoomuksen edustajaa. Vaalien äänikuningas löytyi niin ikään kokoomuksen riveistä; asianajaja Aleksi Välikangas sai 143 ääntä.

Hieman yllättäen SDP menetti kolme paikkaa edelliseen valtuustoon verraten ja sai kaupunginvaltuustosta viisi paikkaa ääniharavanaan rehtori Jari Nahkanen. Nahkanen sai 97 ääntä.

Myös perussuomalaisten tulos oli miinusmerkkinen. He menettivät yhden paikan, mikä tarkoittaa, että jatkossa Haapajärven kaupunginvaltuustossa istuu kaksi perussuomalaista; Ilmari Tuohineva ja Samuel Vainio. Perussuomalaiset muodostivat vaaliliiton kristillisdemokraattien kanssa, jotka saivat yhden paikan. Eläkeläinen Kauko Nybacka nousi valtuustoon 37 äänellä.

Työnjohtaja Vesa Puputti sai 123 ääntä ja jatkaa valtuustotyöskentelyään entiseen tapaan.

Haapajärvellä on 5353 äänioikeutettua ja äänestysprosentti oli 55.

Kysyimme Haapajärven entiseltä kaupunginjohtajalta ja vuosina 1995–1999 kansanedustajana toimineelta Maija-Liisa Veteläiseltä ajatuksia vaalien tuloksesta.

– Lopputulos oli positiivinen yllätys, sillä en olisi uskonut, että keskusta pääsee näin ylös valtakunnallisella tasolla. Kokoomuksen vaalivoitto oli ennustettavissa, sillä he ovat olleet oppositiopuolueena erottuvia, Veteläinen kertoo ja paljastaa olevansa sote-ajatuksissaan samoilla linjoilla kokoomuksen kanssa.

Haapajärven ehdokasasettelua Veteläinen kehuu kautta linjan.

– Puolueet käyttivät ehdokasasettelun jatkoajan tehokkaasti hyödyksi, mikä auttoi vaalien loppuvaiheessa, kun näitä ikäviä (arviointimenettely) asioita tuli. Keskusta teki rajun vaalityön ja etenkin Paavo Ranua kunnostautui pohjatyön tekemisessä. Harmi, että hän jäi varasijalle.

Demareiden menetykset yllättivät Veteläisen, vaikka tosiasiahan on, että vaaleissa toisen menestys on aina toisen menetys.

– Kokoomuksella oli kova lista ja uskon tässä tapahtuneen demariäänten siirtymää kokoomukseen. Vasemmistoliitolla ei ollut tällä kertaa vaaleissa riittävän valovoimaisia ehdokkaita. Näin kai tässä tilanteessa on pakko sanoa. Kristillisillä oli tähän saumaan hyvä ehdokas, ja Vesa Puputilla oma kannattajakuntansa

Perussuomalaisten ehdokkaita Veteläinen ei tunne, mutta kertoo kuullensa valittujen olevan "hyviä tyyppejä".

– Kyllä ihmisten täytyy uskoa heihin noilla äänimäärillä. Olivatpa läpimenneet mistä puolueesta tahansa, toivotan heille onnea. Edessä on kova työmäärä. Ajatellaan vaikka K.J.Ståhlbergin koulua, jos sen ja/tai terveyskeskuksen vanhan osan purkamiseen päädytään, rakennusten kaikkia poistoja ei ole tehty ja ne tulevat rasittamaan alijäämää entisestään. Nykyisten ja tulevien alijäämien kattaminen ei todellakaan tule olemaan lasten leikkiä.

Veteläinen toivoo valtuutettujen pystyvän tekemään hyvää yhteistyötä.

 – Se keventää kaikkien askelta vaikeita päätöksiä tehdessä. Haapajärvellä on paljon hyvää ja jos me pystymme pitämään edes suunnilleen kiinni näistä palveluista mitä meillä nyt on, on hyvä. Uusi valtuusto näyttää silmissäni hyvältä, ja uskon heidän jaksavan vetää rekensä kunnialla maaliin.

Entä mitä ajattelee äänikuningas Aleksi Välikangas?

– Ennen vaaleja minulla oli tuntuma, että kokoomus on nosteessa. Niin minä kuin muutkin ehdokkaamme saivat paljon positiivista palautetta, Välikangas kertoo, mutta tunnustaa silti yllättyneensä saamastaan äänivyörystä.

– Olen erittäin tyytyväinen vaalien tulokseen.

Kokoomuksen tärkein tavoite seuraaville neljälle vuodelle on Haapajärven talouden tasapainoon saattaminen.

– Se on ainoa tapa turvata palvelujen taso Haapajärvellä.

Keinoiksi talouden tasapainoon saattamiseen Välikangas esitti rakenteelliset uudistukset, esimerkiksi kouluverkon kriittisen tarkastelun.

– Tarkoitukseni on tarttua Haapajärveä koskeviin haasteisiin tosissaan, eikä toimia vain omalla mukavuusalueella, Välikangas kertoo.

Muokattu 18.6.2021 kello 8.48: Lisättiin tieto Esko Peltoniemen äänimäärästä, ja lyhyt arvio keskustan tilanteesta Haapajärvellä. Kyseiset tiedot olivat "pudonneet" jutusta vahingossa pois jutun lyhentämisen yhteydessä.

#