torstai 29.7.2021 | 05:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maskikevennyksiä kesään ja suositusten purkua Pohjois-Pohjanmaalla – Nyt korostuvat turvavälit ja käsihygienia

Koronaepidemia jatkaa rauhoittumistaan Pohjois-Pohjanmaalla

Pirjo Kunelius
Ti 15.6.2021 klo 17:19 | päivitetty ti 17:51

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi kevennyksiä alueella voimassa oleviin maskisuosituksiin. Samalla maskien käytön vähentyessä turvavälien ja yleisten hygieniakäytäntöjen merkitys korostuu.

Julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, maskin käyttö ei ole enää välttämätöntä. Maskia on kuitenkin hyvä edelleen käyttää sellaisissa tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontaktia muihin.

Maskeja suositellaan edelleen käytettävän joukkoliikenteessä koronavirustestiin hakeutuessa ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Lisäksi maski kasvoilla saavutaan riskialueelta Suomeen ja samoin, kun siirrytään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön, potilaiden, omaisten ja vierailijoiden maskisuositus on voimassa edelleen sairaaloissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä.

Tähän saakka alueella on suositeltu, että yksityistilaisuuksia järjestettäisiin mahdollisimman pienimuotoisesti ja harkiten.

Nyt tilaisuuksien järjestämiseen ei ole enää erikseen ohjeita.

Koronaepidemia on säilynyt Pohjois-Pohjanmaalla edelleen rauhallisena. Tartuntoja on todettu kuluneen kahden viikon aikana yhteensä 21 ja ilmaantuvuusluku on 14 vuorokauden seurantajaksolla nyt 5,1.

Koordinaatioryhmän puheenjohtajan, Oulun yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan alueella on onnistuttu epidemian torjunnassa kaikkiaan hyvin.

– Kausivaihtelu ja rokotusten eteneminen rauhoittavat tilannetta selvästi, mutta meillä on myös noudatettu voimassa olleita suosituksia ja rajoituksia tunnollisesti, mistä kiitos kuuluu alueen asukkaille. On tärkeää muistaa, että vaikka suositukset kevenevät, ei epidemia ole vielä ohi. Turvavälien ja yleisten hygieniaohjeiden noudattaminen korostuu entisestään, Korpelainen muistuttaa.

Myös rokotuksen ottaminen omalla vuorolla on tärkeää.

– On todennäköistä, että epidemia kiihtyy jälleen syksyllä ellei rokotteita oteta riittävästi. Tärkein tie epidemiasta ulos on riittävä rokotekattavuus – rokote kannattaa siis ottaa, kun oma vuoro tulee. Nuorten rokottaminen suojaa paitsi heitä itseään myös vanhempia henkilöitä taudin vaikealta muodolta, ja omalta osaltaan mahdollistaa myös turvallisen matkustamisen, Korpelainen toteaa

Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan 29. kesäkuuta.

#