perjantai 18.6.2021 | 12:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaijan resepteillä juhlapöydän herkuissa maistuu kesä – Kokeile, miltä maistuvat mausteiset kebakot, minttusuklaamuffinit tai vaikkapa Louhisaaren juoma

Kaija Tuompo
Pe 11.6.2021 klo 12:00

Nämä kebakot maistuvat niin lämmitettynä kuin kylmänäkin. Jos et ole valkosipulin ystävä voit jättää se kokonaan pois tai korvata pienellä määrällä tuoretta inkivääriä.

Mausteiset kebakot

1 kg jauhelihaa

1 dl kermaviiliä

1 rkl hienonnettua tuoretta kirveliä

1 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

1 kpl punaista chiliä

5 kpl valkosipulinkynttä

2 rkl sitruunamehua

2 tl jeeraa (juustokuminaa)

2,5 tl suolaa

1 tl rouhittua mustapippuria

1 kpl sipuli

Kuori sipuli ja valkosipuli.

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja silppua valkosipuli niin pieneksi kuin vain suinkin sen saat, purista sitruunasta mehu.

Sekoita mausteet jogurttiin ja sekoita liha siihen.

Muotoile liha kosteilla käsillä ”kepeiksi”.

Ota keppeihin napakka ruskea pinta paistinpannulla tai grillissä ja loppukypsennä uunissa 220° n. 15 min. tai pienellä liekillä grilliparilalla n. 5 min.

Kermaviilikastike:

1 dl raastettua tuorekurkkua valutettuna

0,5 rkl kirveliä

0,5 l kermaviiliä

2 rkl sitruunamehua

1,5 tl suolaa

2 tl sweet chili kastiketta

Sekoita kastikkeen aineet (paitsi kurkkuraaste) keskenään ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Sekoita kurkkuraaste kastikkeeseen vähän ennen tarjoilua.

Tämä piirakka on alkukesän herkuista eräs suosikkini. Siinä yhdistyy raparperin kirpsakka puraisu ja pekonin suolaisuus tosi hyvällä tavalla. Tämä on myös piirakka, jonka voi tarjoilla sekä kylmänä, että lämpimänä.

Raparperi-pekonipiirakka

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

100 g voita

50 g parmesanjuustoa raastettuna

2 rkl vettä

Täyte

170 g pekonia

300 g kesäkurpitsaa

200 g raparperia

1/2 dl tuoretta timjamia (hienonnettuna)

1/2 tl mustapippuria

2 dl kuohukermaa

3 kpl kananmunia

100 g parmesanjuustoa raastettuna

1/2 tl suolaa

Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa. Nypi joukkoon kylmä voi.

Lisää juustoraaste ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi.

Taputtele taikina voidellun piirasvuoan (Ø 28 cm) pohjalle ja reunoille.

Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vähintään tunti ennen paistamista. Pistele haarukalla.

Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia.

Leikkaa pekonit pieniksi kuutioiksi.

Huuhdo ja leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi.

Pese raparperit ja kuori ne tarvittaessa. Viipaloi raparperit.

Kumoa pekonit kylmälle pannulle. Paista ne rapeiksi.

Lisää raparperit ja kesäkurpitsat. Kuullota käännellen 2–3 minuuttia. Mausta seos timjamilla ja mustapippurilla.

Vatkaa kerma, munat ja juustoraaste tasaiseksi. Mausta suolalla.

Kumoa kasvis-pekonitäyte esipaistetun pohjan päälle. Kaada päälle muna-kermaseos. Jatka raparperi-pekonipiirakan paistamista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Nämä muffinit ovat mukava kakunkorvike ja tuovat alkukesän marjojen maun pöytääsi. Tämä tuote ei pelästy vähän lämpimämpääkään kesäpäivää koska kerman korvaa valkoinen vaahtokarkki.

Minttusuklaamuffinit ja marjavartaat (28 kpl minimuffineita)

140 g Pätkis Mini Bites -paloja tai vastaava määrä Pätkis-patukoita

150 g voita tai margariinia

1 ½ dl sokeria

2 kpl kananmunia

3 ½ dl vehnäjauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

1 dl kevytkermaa

Vartaisiin

2 l mansikoita

1 l pensasmustikoita

28 kpl vaahtokarkkia

Leikkaa suklaapalat rouheeksi.

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen.

Yhdistä kuivat aineet, ja lisää ne taikinaan kerman kanssa. Sekoita lopuksi suklaarouhe taikinaan.

Nosta lusikalla nokare taikinaa paperisiin minimuffinivuokiin.

Paista 225 asteessa 12–15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Pujota vaahtokarkki varrastikkuihin ensimmäiseksi ja sen jälkeen mansikoita ja mustikoita vuorotellen.

Aseta tikut pystyyn muffinseihin.

Kesäisen herkkupöydän kruunaa vanha kunnon Louhisaaren juoma. Tämä Marsalkka Mannerheimin suosikkijuoma maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin ja siinä, jos missä maistuu kesä. Eva Mannerheim Sparren keittokirjassa juomaa luonnehditaan näin: ”Juoma, joka tuoksuu kesältä ja mustilta viinimarjoilta, kuohuu ja kimaltelee auringonpaisteen värisenä kuin samppanja”.

Louhisaaren juoma

5 l vettä

2 l mustaherukan lehtiä

1 kpl luomusitruunaa

400 g sokeria

herneen kokoinen pala hiivaa

Huuhdo lehdet ja viipaloi luomusitruuna.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se lehtien sekä sitruunaviipaleiden päälle.

Lisää sokeri.

Anna juoman jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon hiiva.

Anna juoman käydä vuorokauden ajan, minkä jälkeen siivilöi se.

Nosta juoma kylmään. Juoma on valmista nautittavaksi seuraavana päivänä.

Kesä ja kesäjuhlat ovat jälleen alkamassa. Nyt voi ainakin ulkosalla tavata sukulaisia, ystäviä ja tuttavia. Jotta yhdessäoloaikaa ei tarvitse käyttää keittiössä hääräämiseen, olen koonnut muutamia kivoja reseptejä. Nämä tarjoilut voi valmistella jo edellisenä päivänä ja nostaa tarjolle vieraiden saavuttua. Mustaherukan lehdet ovat parhaimmillaan, joten juomaksi voi valmistaa kaikille maistuvaa Louhisaaren kartanon nimikkojuomaa. Louhisaaren juoma sopii niin onnittelumaljaksi kuin janojuomaksikin.

#