perjantai 18.6.2021 | 11:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Työstä johtuvia vieroitusoireita

To 10.6.2021 klo 08:53

Pitäisikö olla huolestunut vai onko tämä tervettä meininkiä? Vuosikymmeniä kestäneen työuran päätteeksi minulle on ilmentynyt työstä johtuvia vieroitusoireita. Onneksi siihen tautiin on löytynyt hyvä lääke. Se on työ ja sen ”tervehdyttävä” vaikutus. Työn tuomaa siunausta on ainakin lapsesta saakka teroitettu. Kun aamulla heräät ja tartut erinäisiin tehtäviin, tunnet olosi tärkeäksi ja koko yhteiskunnalle merkitykselliseksi. Verokertymiä tulee lisää kunnalle ja bruttokansantuote kohenee. Työn ei toki tarvitse olla eläkkeellä palkkatyötä. Moni on löytänyt mielekästä tekemistä eri järjestöissä ja vapaaehtoistyössä.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, ettei kokonaan joutopäiville siirtyneitä sovi syyllistää. He ovat ansainneet killinpäivät ja istukoot vaikka kiikkutuolissa maailman tappiin saakka Aku Ankkaa lueskellen.

Takavuosina eläkevakuutusyhtiöltä lähetettiin säännöllisesti minulle kirje, missä kerrottiin tulevan eläkkeen määrästä. Samalla yhtiö heitti porkkanaa. Jos painat duunia 68-vuotiaaksi, saat muhkeamman eläkepotin. Onneksi en retkahtanut siihen halpaan, vaan päätin nostaa eläkettä heti eläkeiän täytyttyä. Minulla oli siihen selkeä syykin. Mielessä kävi se, että potkaisen pian tyhjää, enkä pääse nauttimaan yhdestäkään eläkkeestä.

Onneksi maassamme on ollut niin viisaita päättäjiä, jotka ovat mahdollistaneet työn tekemisen myös eläkkeellä. Poliitikot ymmärtävät vääristyneen huoltosuhteen. Työssäkäyviä on yksinkertaisesti liian vähän suhteessa lapsiin, eläkeläisiin ja työrajoitteisiin.

Poikkesin kevään korvalla Mehtälän Markun uudessa konepajassa. Markku paljastui oivalliseksi vertaistukihenkilöksi työn ”vieroitusoireiden” hoitoon. Porisimme kahvikupin ääressä pitkän tovin työstä, eläkkeistä ja ennen kaikkea vapaudesta, mitä eläkkeellä tapahtuva yrittäjätoiminta meille merkitsee. Saa tehdä erilaisia projekteja sen mukaan kuin se hyvältä tuntuu, eikä kukaan ole niskaan hiillostamassa kellon kanssa.

Sillä hetkellä Markulla oli menossa pihalla puusavotta. Klapikone lauloi ja liukuhihna syyti tasamittaista klapia tulevalle talvelle.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man"

#