perjantai 18.6.2021 | 11:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Paljonko on kerppu plus kartonki miinus tiu?

To 10.6.2021 klo 13:30

Viime viikolla ostin riisin kopiopaperia, viisisataa arkkia. Ostin myös tiun kananmunia, kaksikymmentä. Illalla saunan uunia sytytellessäni avasin tulitikkupuntin, kymmenen askia.

Harvat vanhat kappalemitat ovat enää käytössä, eniten ehkä pari ja tusina. Eri tavaroille oli erilaisia mittoja. Kymmenen kappaletta saattoi olla tikkuri, kartonki, torni tai puntti. Pari tarkoittaa kahta, tusina kahtatoista. Jos laudoista puhutaan, tusina onkin toltti. Krossi tarkoittaa maastoajoa ja siihen soveltuvia ajoneuvoja, erityisesti moottoripyöriä. Kappalemittana krossi on tusina tusinaa. Tulitikkupuntissa on tikkuja kymmenen rasiallista, kukkapuntissa kaksikymmentä kukkaa. Toki puntti tarkoittaa paljon muutakin: painoa, lahjetta, nippua, punnusta, Valtosta ja voi se tutistakin.

Riisistä ensimmäiseksi tulee mieleen puuroriisi. Moneen käyttötarkoitukseen riisiä onkin olemassa: puuro, pitkä, basmati, jasmiini, risotto, paella, kultainen ja punainen ainakin. Harva nidottu tai sidottu kirja on niin ohut, että vain kaksikymmentäviisi arkkia. Riisin paksuinen kirja taas olisi varsinainen möhkäle, kaksikymmentä kirjaa. Pakka on viisituhatta arkkia eli kymmenen riisiä. Pakka-sanallakin on kappalemitan lisäksi muitakin merkityksiä. Korttipakka tarvitaan korttipeleihin ja vieläkin kangasta ostetaan pakalta. Kartonki on paksua paperia tai kymmenen tupakka-askia tai muita pahviaskeja pakattuna isompaan pakkaukseen. Kymmenen nuuskapurkkia on torni. Torni-sanan googlaus tarjosi Hotelli Tornia, mutta savupiippukin on torni.

Entisaikaan tehtäisiin kerppuja lehmien ja lampaiden eväiksi. Lehtevät pajun ja koivun oksat sidottiin kerpuiksi ja kuivatettiin varjoisassa ilmavassa paikassa. Olivat mieluisia eläimille kevättalvella. Oksia en laskenut, mutta kerppu on myös kolmekymmentäyksi nahkiaista sidottuna yhdellä yhteen. Kiihtelysvaarassa en ole käynyt. Kiihtelys tarkoittaa neljääkymmentä oravannahkaa. Kiihtelys on neljä tikkuria. Tikkuria tuskin näihin aikoihin kukaan tarvitsee. Kiihtelys näkyy olevan myös naisten ja miesten sähköinen AA-ryhmä. Kannattaa liittyä, jos juhannuksen juhlinta menee niin sanotusti pitkäksi.

Lopuksi pikku sanalaskutehtävä. Kun kerppuun lisäät kartongin ja vähennät siitä tiun, summa on kärsämäkisten valtuutettujen määrä. Kun siitä vähennät kaksi paria, summa kertoo reisjärvisten valtuutettujen määrän. Haapa- ja pyhäjärvisiä päättäjiä on puoli tusinaa enemmän kuin kärsämäkisiä. Sunnuntai-iltana selviää keitä he ovat.

Kirjoittaja on Selänne-lehden kärsämäkinen avustaja

#