perjantai 18.6.2021 | 12:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärvellä, Kulttuurikeskus Sampolan näyttämöllä nähdään tänä kesänä Tapani Hyvösen näytelmä: ”Tanssin sun kanssasi aamuun” – Luvassa on romantiikkaa, huhupuheita, sutkauksia ja jännitystä

Satu Kangas-Viljamäki
To 10.6.2021 klo 08:39

Kulttuurikeskus Sampolan vastavalmistunut näyttämö ja katsomo pääsevät tosikoitokseen heinäkuussa, kun Harrastajateatteri ReTé esittää reisjärvisen kirjailijan, Tapani Hyvösen kirjoittaman näytelmän Tanssin sun kanssasi aamuun.

– Näytelmä perustuu tositapahtumiin. Se kertoo nuoresta ylioppilaasta, Trobergistä, joka saapuu Raahen seminaarista opettajaksi Reisjärvelle 1900-luvun alussa, ohjaaja Milla Puurula-Tilli kertoo.

Kun alaluokkien opettajana toimii kylän oma, epäpätevä nuori neiti, on enemmän kuin luonnollista, että nuorten välille syntyy romanssi.

– Kyläläisten uteliaisuudella ei ole rajaa, kun he yrittävät päästä selvyyteen opettajien suhteesta. Juorut alkavat elää omaa elämäänsä ja syntyy niin sanottu rikkinäisen puhelimen ilmiö, Puurula-Tilli kertoo.

Lopulta koulun johtokuntakin joutuu pohtimaan opettajien asemaa ja antamaan tilanteesta oman tuomionsa.

– Näkemykseni on, että koko tapahtumaketjun syypää on naisen asema silloisessa yhteiskunnassa.

Näytelmässä eletään kahdessa eri ajassa yhtä aikaa. Näytelmän kehyskertomus sijoittuu 1950-luvulle, jolloin ylioppilas Troberg on jo vanha mies ja kertoo haastattelijalle elämästään. 1910-luvulle sijoittuvat tapahtumat puolestaan ovat kehyskertomuksen takaumia.

Äkkiseltään näytelmän rakenne kuulostaa hankalalta, mutta hetken harjoituksia seuranneena allekirjoittanut voi todeta homman toimivan hyvin.

– 50-luvun tapahtumat on lisätty näytelmään viime talvena. Kehittelin tarinalle jatkon Tapanin luvalla, sillä en voinut antaa Trobergin selvitä tapahtumista kuin koira veräjästä, Puurula-Tilli kertoo.

Vaikka näytelmän tarina kuulostaa äkkiseltään synkältä ihmissuhdedraamalta, Tanssin sun kanssasi aamuun -näytelmä ei jätä nauruhermoja rauhaan.

– Tapanin teksti on niin kuvailevaa, että nauroin vedet silmissä, kun luin näytelmän ensimmäisen kerran. Näytelmä on täynnä hauskoja, koomisia juttuja, Puurula-Tilli kertoo.

Koronarajoitusten vuoksi ReTé on harjoitellut näytelmää osissa, kohtaus kerrallaan.

– Nyt tämä on kuin palapeli, jonka palat täytyy vain sovittaa paikalleen. Kaikki näyttelijät eivät ole nähneet näytelmää kokonaisuutena vielä lainkaan, sillä he ovat harjoitelleet vain niitä kohtauksia, missä he ovat itse mukana, Puurula-Tilli kertoo. ’

Näytelmään kuuluu myös elävää musiikkia, kuten ReTén näytelmissä yleensäkin.

– Tero Päivärinta tulee soittamaan näytöksiin harmonikkaa ja Tuomo Hirvi viulua.

Näytelmän ensi-ilta on heinäkuun 19. päivä. Esitykset toteutetaan sillä hetkellä voimassa olevia koronarajoituksia noudattaen.

#