perjantai 18.6.2021 | 12:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Selänne-lehti luontoretkellä: Reisjärven Etelä-Sydänmaa tarjoaa luontoelämyksiä ja paikallishistoriaa koko perheelle

Hannu Virtanen
To 10.6.2021 klo 06:00

Mäntyperän tieltä lähtevää Kuivajärven tietä ajettaessa perille asti, saavutaan Kuivajärven parkkipaikalle.

Tästä lähtee opastettu, vajaan puolentoista kilometrin mittainen reitti kohti Kirves-Heikin kanavaa. Metsähallituksen tämän kesän kunnostus ohjelmaan kuuluu muun muassa tämän alueen pitkospuiden uusiminen ja kunnostaminen.

Heti polun alkumetreiltä pääsee sukeltamaan rauhalliseen, erämaiseen tunnelmaan. Maasto on tyypillistä Etelä-Sydänmaata, vaihdellen karusta kivikkoisesta kankaasta järvien, lampien ja soiden pilkkomiin kauniisiin maisemiin. Monin paikoin polun varrella on nähtävissä vanhoja hiiltyneitä tervaskantoja ja kelopuita, merkkinä jopa satojen vuosien takaisista metsäpaloista.

Kuivajärven rannalla, lähellä Kirves-Heikin kanavaa on mukava pitää pieni tauko. Alueelta löytyy tulipaikka, polttopuita, vessa sekä vanha tulisijaton avoin tupa.

Leiripaikalta polku jatkuu Iso-Kotajärven ja Kuivajärven väliselle kapealle kannakselle, jossa itse kanava sijaitsee. Kanava on 65 metriä pitkä ja leveyttä sillä on parhaimmillaan kymmenkunta metriä. Myös syvyyttä löytyy vielä nykyäänkin melkoisesti, vaikka aikojen kuluessa väylä on pikkuhiljaa umpeutunut kasvillisuuden ja maan siirtymien alle.

Heikki Kirvesmäki ja hänen puolisonsa Sanna muuttivat Reisjärvelle Perhosta vuonna 1876.

1861-1867 toteutettu Kalajanjärven kuivatus on luultavasti innostanut Heikkiä ajatuksesta kuivattaa Iso-Kotajärvi heinämaaksi. Matkaa järvikannakselle tulee Reisjärven keskustasta kymmenkunta kilometriä. Urakan aikoihin 1800-luvun loppupuolella seutu on ollut aikalaistenkin mielestä todellista sydänmaa-aluetta, joten Heikki on ilmeisen rauhassa saanut keskittyä unelmansa toteuttamiseen.

Työvälineinä Heikillä on ollut puulapio, maasepän valmistama rautakanki ja alkeelliset kivennostovälineet. Urakan on varovaisestikin arvioiden täytynyt olla useamman vuoden uurastuksen tulos.

Hanke kuitenkin epäonnistui. Heikin laskelmat kanavan syvyydestä ja vieressä olevan Kuivajärven pinnan tasosta osoittautuvat virheellisiksi. Iso-Kotajärven pinta ei laskenut riittävästi kanavan avulla, ja lisäksi järven pohja osoittautui kiviseksi, sorapohjaiseksi ja viljelyyn kelpaamattomaksi maaksi.

Heikin kanavalta polkua voi jatkaa useampaan suuntaan, merkittyjä reittejä pitkin. Esimerkiksi kokoperheelle sopivan noin neljän kilometrin rengasreitin saa tehtyä jatkamalla Matoharjun metsäautotielle ja sitä pitkin takaisin Kuivajärven parkkipaikalle.

Maaselän Latu yhteistyössä Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa pitää Kuivajärven vuokratuvalla luontokahvilaa 19-20. 6. sekä 17-18.7. klo 12-18

Näinä aikoina Kuivajärvellä saa myös opastusta, Peuranpolun ja erityisesti Etelä- Sydänmaan retkeilymahdollisuuksista.

#