sunnuntai 27.11.2022 | 20:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusia eväitä vanhemmuuteen – Ole läsnä -tutkimus keskittyy myönteisen vanhemmuuden taitoihin ja sopii kaikille

Seija Martiskainen Satu Kangas-Viljamäki
Ke 9.6.2021 klo 13:47

Peruspalvelukuntayhtymän Selänteen neuvolat ovat olleet mukana Voimaperheet-toimintamallissa vuoden 2020 alusta.

– Se on Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen luoma malli, jota on tarjottu ja tarjotaan jatkossakin kaikille alueemme lapsille neljävuotisneuvolan yhteydessä. Se on neuvolaikäisten haasteita hoitava ja ehkäisevä toimintamalli, Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen hyvinvointipalvelujohtaja Minna Malila kertoo.

Huhtikuun lopulla ennaltaehkäisevä toimintamalli laajeni Ole läsnä lapsellesi -ohjelmaan, joka on suunnattu kaikille kolme vuotta täyttäneiden vanhemmille.

– Ole läsnä -tutkimus kestää vähintään 31.12.2021 saakka. Tutkimukseen tullaan mukaan 3-vuotisneuvolakäynnin yhteydessä, ja tutkimus keskittyy myönteisen vanhemmuuden taitoihin ja sopii kaikille. Tutkimus on täysin digitaalinen ja sisältää luettavaa materiaalia, videomateriaalia, nauhoitteita, harjoitteita, itsearviointeja sekä muistutusviestejä, Malila kertoo ja jatkaa:

– Jokainen perhe voi käydä ohjelman ja harjoitteet läpi omassa tahdissaan tai valikoida aihepiiristä omaan elämäntilanteeseen sopivimmat aiheet. Nopeimmat perheet voivat käydä aineiston läpi neljässä viikossa, mutta tämä ei ole kilpailu, vaan jokainen perhe etenee harjoitteissa omaan tahtiinsa. Osallistuminen on vapaaehtoista ja anonyymiä, eikä esimerkiksi neuvolassa tiedetä mikä perhe osallistuu tutkimukseen ja mikä ei.

Ole läsnä lapsellesi -ohjelma koostuu viidestä pääteemasta: Huomaa hyvä lapsessasi, Ymmärrä lastasi, Ennakoi siirtymätilanteet, Suunnittele yhdessä lapsesi kanssa ja Ole läsnä.

Huomaa hyvä lapsessasi -teema kannustaa vanhempia antamaan lapselleen myönteistä huomiota. Se ohjaa keskittymään myönteiseen ja sen mahdollisiin seurauksiin, kuten lapsen ja aikuisen välisen suhteen vahvistamiseen ja huomaamaan lapsen vahvuudet.

Ymmärrä lastasi -teema opettaa vanhempia muun muassa suhteuttamaan omat odotuksensa lapsen ikään ja kehitystasoon.

Ennakoi siirtymätilanteet -osiossa vanhemmat saavat vinkkejä esimerkiksi siihen, miten erilaiset siirtymätilanteet kannattaa ennakoida ja suunnitella sekä miten niissä tulisi toimia.

Ole läsnä lapsellesi -ohjelma kehottaa vanhempia suunnittelemaan asioista yhdessä lapsensa kanssa, mikä helpottaa sekä lasta että aikuista kohtaamaan.

Ole läsnä -teemassa käsitellään muun muassa sitä, mitä läsnäolo käytännössä tarkoittaa ja mitä hyvää siitä voi seurata.

– Hyvä vuorovaikutus lapsen ja vanhemman välillä auttaa lasta pärjäämään elämässä. Mitä enemmän lapsella on haasteita elämässään, sitä tärkeämpää vanhemman myönteinen huomio on. Lapselle on äärimmäisen tärkeää kokea, että oma vanhempi nauttii hänen seurastaan, Malila kertoo.

Voimaperheet- ja Ole läsnä lapsellesi- ohjelmiin kuuluu myös Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusohjelma, joka on Suomessa yli 10 vuotta käytössä ollut ryhmämuotoinen ohjelmakokonaisuus. Se antaa vanhemmille ja ammattilaisille keinoja lasten sosiaalisten- ja tunnetaitojen kehittämiseen ja käytösongelmien synnyn ehkäisemiseen ja toisaalta mahdollistaa myös vertaistuen ryhmissä.

– Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusohjelma tulee Ppky Selänteen työkalupakkiin ensi kevään aikana, Malila kertoo.

#