perjantai 18.6.2021 | 11:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

”Voisin sukeltaa vaikka maitoon”

4-vuotiaana sukeltamaan oppinut Alessa Airaksinen haaveilee hauiksista, mutta ukkosella hän ei uimaan mene

Emilia Tiitto
Pe 4.6.2021 klo 13:46

Alessa Airaksinen kauhoo pehmeää hiekkaa siitä kohtaa, missä aallot kohtaavat rantaviivan. Veden alle muodostuu pieni kuoppa, jota Alessa kutsuu potaksi. Hiekkapotassa istuskellessaan Alessa saa idean hiekkahousuista ja alkaa peittämään jalkojansa vedestä kauhomallaan hiekalla.

– Mummu, peitätkö mun varpaat, en yllä niihin!

Tällä kertaa veden alta ei löydy kuin hiekkaa ja kiviä, mutta Alessa on löytänyt aarteitakin.

– Löysin täältä kerran golfpallon, mutta en enää muista mihin sen laitoin. Kaikki parhaimmat aarteet aina katoaa.

Lämpötilan kivuttua mukavan korkealle houkuttelevat uimarannat kävijöitä puoleensa. Keskiviikko-iltana Hautaperän tekoaltaan uimaranta Haapajärvellä on melkein tupaten täynnä niin uimareita kuin auringonpalvojiakin. Alessa on uimassa Hautaperän altaalla ekaa kertaa, mutta paikka on entuudestaan tuttu vanhempien kanssa tehdyistä reissuista nuotiolle.

– Heitin tänään talviturkin. Vesi oli lämmintä, mutta vähän pelotti, jos sieltä joku Loch Nessin hirviö olisi tullut vastaan, 8-vuotias Alessa tuumaa.

Alessa lähti rannalle yhdessä pyhäjärvisten isovanhempiensa, Pirjo-mummun ja kuljettajana toimivan Heiska-papan kanssa. Mukaan rannalle Alessa on ottanut merenneidonpyrstön, joka jäi kuitenkin roikkumaan puuhun, sillä pyrstö on ärsyttävä pukea päälle.

– Pääasiassa uimme Pyhäjärvellä mökillä tai Haapajärvellä Ronkaalan rannassa. Yleensä viivymme rannalla parisen tuntia ja meillä on eväätkin mukana, mutta nyt lähdimme soitellen sotaan, uuteen uimapaikkaan tutustumaan tullut Pirjo-mummu kertoo.

Rannan suosio ja ihmispaljous yllättivät kolmikon.

– Niin mummu, oli hyvä ratkaisu laittaa uikkarit päälle, Alessa huomauttaa ihmismäärään viitaten.

Tällä kertaa seurueesta pulikoi vain Alessa, mutta matalikossa kahlaileva mummukin myöntää veden olevan lämmintä – ja hieman siitepölyistä.

– Onhan se ihan eri asia uida oikealla rannalla kuin uimahallissa. Talvisin Alessa käy uimassa uimahallissa vähintään kerran viikossa, Pirjo-mummu kertoo.

Alessa paljastaakin oppineensa sukeltamaan jo 4-vuotiaana.

– Voisin sukeltaa vaikka maitoon. Sukeltaminen on ehdoton ykkönen ja uinti kakkonen, Alessa listaa.

Mikä uimisessa ja sukeltamisessa on niin hauskaa?

– En tykkää juoksemisesta, kun kengät hinkkaavat jalkoihin. Uiminen on liikuntaa, ja haluan nämä, Alessa sanoo ja näyttää hauiksiaan.

Alessan kesäloma on juuri alkamaisillaan, mikä tarkoittaa, että myös ykkösluokka päättyy. Syksyllä alkaa Alessan sanoin ”kakkosvaihe”, mikä herättää pientä jännitystä.

– Kesällä aion mennä mökille isovanhempien kanssa ja Karttulaan toiseen mummolaan. Aion uida sielläkin.

Kun Alessalta kysyy, kuinka monta kertaa hän aikoo tänä kesänä uida, heiluttelee hän sormiaan ainakin sata kertaa.

– Paitsi jos on ukkosta, silloin en mene uimaan, koska en halua sähköiskua.

#