perjantai 18.6.2021 | 10:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veera Zukova maalaa värejä elämään – Iloiset solut elävät myös käyttötuotteissa

Outi Levä
Ke 2.6.2021 klo 20:00

Veera Zukova asettelee viimeisiä esittelyitä Kärsämäen kirjaston näyttelyseinälle. Seinällä räiskyvät värit, tusina tauluja punaisine, sinisine, valkoisine, mustine ja pinkkeine kuvioineen.

– Minun äitini Olga käy täällä lääkärinä muutamana päivänä viikossa. Olen käynyt täällä ja tiesin, että tänne kirjastoon voisin näyttelyn järjestää, perustelee Zukova Kärsämäki-yhteyksiään.

Zukova on syntynyt Venäjällä, josta muutti parivuotiaana Viroon. Hän on asunut monissa paikoissa eri puolilla maailmaa ja Suomessa muun muassa Rovaniemellä, Karigasniemellä, Inarissa ja Helsingissä, viimeksi Oulussa ja viime syksystä lähtien Ylitorniolla.

– Olen karannut Oulusta. Se on liian iso ja rauhaton kaupunki, sanoo Zukova, – Mieheni on saamelainen. Lapista saimme kaksion hinnalla satakaksikymmenneliöisen maalämmöllä lämpiävän omakotitalon. Minulla on siellä oma studiogalleria.

Zukova on tuottelias taiteilija. Hän valmistui aikanaan sähkö- ja automaatioinsinööriksi, mutta ei pitänyt työstä. Hän on maalannut lähes koko ikänsä.

– Haluan tehdä sitä, mitä rakastan. Vanhempani eivät ymmärtäneet minua ja eivätkä huomanneet lahjakkuuttani. Lapsena maalasin pitkään tapettirullaan ja kotona kaikki mahdolliset paikat. Maalasin lakanoille ja ompelin ne ruuduiksi, joilla keräsin Punaiselle Ristille neljäsataa euroa. Sitten tuli tarve mennä taidekouluun. Pidin monia näyttelyitä, mutta kukaan ei opettanut, että taulujen pitää olla ripustusvalmiita.

Zukova maalaa mielellään vanhoille pohjille, joita saa ihmisiltä ilmaiseksi. Hän pohjustaa ne uudelleen. Hän käyttää akryyli- ja joskus vesivärejä, joita äiti tuo hänelle käydessään Venäjällä, jossa ne ovat halvempia. Maalauksensa hän viimeistelee akryylispraylla. Se kirkastaa värit ja suojaa pintaa pölyltä ja nesteiltä.

Zukovaa on kutsuttu moniin näyttelyihin ja kilpailuihin. Hänet palkittiin muun muassa ranskalaisessa pelikorttimuseossa järjestetyssä kilpailussa. Hänet kutsuttiin norjalaisen Inzperon on-line näyttelyyn, osanottajia on kuudesta maasta, yhteensä 67. Hän osallistui myös amerikkalaisen runokirjan kuvitukseen ja Barnebys-huutokauppatalon kuratoimaan kilpailuun.

– Syksyllä töitäni on Unescon tukemassa Pietarin kansainvälisessä kulttuurikilpailussa. Taulujani voi tietysti ostaa, kun soittaa minulle, sanoo Zukova.

Hänen solumaiset, värikkäät kuvionsa elävät myös erilaisissa käyttötuotteissa, kuten tyynyissä, petivaatteissa, vihkojen kansissa ja repuissa.

Veera Zukovan taidenäyttely on avoinna heinäkuun alkuun asti Kärsämäen kirjastossa.

#