perjantai 18.6.2021 | 11:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärvi ajautui kriisikunnaksi – Kaupunki suhtautuu asiaan rauhallisesti, mutta vakavasti

Antti Savela Satu Kangas-Viljamäki
To 3.6.2021 klo 06:00

Haapajärven kaupunki on joutunut valtion kriisikuntamenettelyyn, jota nykyään kutsutaan arviointimenettelyksi. Haapajärven kaupunginhallitus sai asiasta tiedon viime perjantaina aamupäivällä.

Kirjeessä todetaan, että kuntalain uusia säännöksiä erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan arviointimenettelystä on sovellettu vuodesta 2017 lähtien. Pykälän mukaan valtion arviointimenettely voidaan käynnistää, jos kunta ei ole kattanut kunnan taseeseen kertynyttä alijäämää määräajassa eli neljässä vuodessa.

– Tällöin kunnan ja valtion tulee yhdessä selvittää kunnan mahdollisuudet turvata asukkailleen lainsäädännön edellyttämät palvelut sekä ryhtyä toimiin palvelujen edellytysten turvaamiseksi. Haapajärven kaupungilla on ollut yhtäjaksoisesti vuosien 2015 - 2020 kaupungin tilinpäätösten mukaan taseessa kertynyttä alijäämää, valtionvarainministeriöstä tulleessa neuvottelevan virkamiehen Vesa Lappalaisen allekirjoittamassa kirjeessä todetaan.

Valtiovarainministeriö tulee asettamaan kuntalain mukaisen arviointiryhmän alkusyksyllä 2021. Arviointiryhmän asettamista varten kaupunkiin lähetetään myöhemmin kesäkuussa kirje, jossa pyydetään kaupungin kannanottoa esitykseen arviointiryhmän puheenjohtajasta, ilmoittamaan kaupungin jäsen ryhmään sekä ilmoittamaan muut kaupungista ryhmän toimintaan osallistuvat henkilöt. Näitä henkilöitä on kaksi.

– Arviointiryhmään kuuluu Vesa Lappalaisen lisäksi yksi ulkopuolinen asiantuntija sekä yksi kaupungin edustaja. Ydinryhmän lisäksi mukana on vielä kaksi valtion asiantuntijaa ja kaksi kaupungin edustajaa, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä ydinryhmän kanssa, Haapajärven kaupunginjohtaja Juha Uusivirta täsmentää.

Menettely alkaa elokuussa ja työ jatkuu Uusivirran arvion mukaan aina vuoden loppuun saakka.

– Uskoisin työn jatkuvan samantyylisten asioiden kanssa, mitä olemme tähänkin asti tehneet. Olemme vähentäneet henkilökuntaa, myyneet kaupungin ”turhaa” omaisuutta, lakkauttaneet kyläkouluja ja tehneet toiminnallisia muutoksia. En odota ryhmältä mitään ihmeitä tekevää ratkaisua, jota ei olisi jo ennen tehty tai ajateltu. En usko myöskään siihen, että kuntaliitos olisi ihan ensimmäisenä tapetilla, kun asioita ryhdytään miettimään uudelleen, Uusivirta sanoo.

Arviointimenettelyn alkaminen ei tullut kaupungille yllätyksenä, sillä tilanne on kuntalain mukainen ja siten ennustettavissa.

– Valtio ei myöskään ole mikään salaneuvosten kerho, vaan asioista tiedotetaan puolin ja toisin ihan sujuvasti, Uusivirta kertoo.

Haapajärven kumulatiivinen alijäämä on tällä hetkellä 2.9 miljoonaa euroa, joka ei absoluuttisena summana kuulosta hirvittävän suurelta.

– Oman arvioni mukaan summa pitäisi olla järkevästi kiinniotettavissa. Tosiasia vain on, että väki vähenee, ja sitä myöten vähenevät myös verotulot. Alueellamme sairastetaan paljon ja sote-menot voivat kasvaa jonakin vuonna ihan yhtäkkiä vaikkapa kahdella miljoonalla eurolla ja näin takavuosina on käynytkin. Sinänsä on mielenkiintoista nähdä, miten sote-uudistus tulee vaikuttamaan menojen ennustettavuuteen.

Siihen, miten arviointimenettely voi mahdollisesti vaikuttaa Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen toimintaan, Uusivirta ei ota kantaa.

Monia haapajärvisiä huolettaa nyt, miten heidän palvelujensa käy – viekö valtio Haapajärveltä kaiken minkä voi?

– Olemme käyneet asiaa läpi kaupungin piirissä ja tulleet siihen tulokseen, että käymme menettelyn läpi ja teemme rauhassa sen vaatimat toimenpiteet. Kaupungin toiminta ja palvelut pysyvät ennallaan, sillä valtiohan nimenomaan vaatii sitä, että kaupungin on lähtökohtaisesti pystyttävä tarjoamaan ja turvaamaan asukkailleen tietyt palvelut. Ajatellaan vaikkapa Lapinjärven kuntaa, jossa arviointimenettely käytiin vastikään läpi. Lapinjärven kunta jatkaa tänä päivänä eteenpäin ja kunnassa eletään ihan niin kuin muuallakin. Meidän on katsottava tulevaisuuteen luottavaisena, Uusivirta rauhoittelee.

Entä mitä kaupunginjohtaja sanoisi nyt niille, jotka hakevat tilanteeseen syyllisiä?

– Lähtökohta on se, että päätöksiä tehdään kulloisenkin tiedon perusteella. En osaa syyllistää ketään ja jälkiviisauttahan aina riittää. Toki virheistä on otettava oppia, mutta en pidä menneiden päätösten kaivelua oikein rakentavana.

Haapajärvelle kaupungin joutuminen kriisikuntamenettelyyn ei ole uusi asia. Noin kymmenen vuotta sitten kaupungin taloutta laitettiin kuntoon konsultti Eero Laesterän johdolla. Tuolloin suljettiin muun muassa neljä kyläkoulua.

#