perjantai 18.6.2021 | 12:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan keskus-sairaalaan avattiin seksuaalirikostukikeskus – Reisjärvinen Jonna Haikara mukana kehittämistyössä

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 2.6.2021 klo 16:36

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kokkolan keskussairaalan yhteyteen avattiin kuluneella viikolla seri- eli seksuaalirikostukikeskus.

– Keskus sijaitsee naistentautien poliklinikan yhteydessä ja on auki 24/7. Keskuksen puhelin päivystää aina numerossa 06-8264344. Keskukseen voi tulla myös suoraan paikan päälle joko yksin tai tukihenkilön kanssa, mutta keskus toivoo puhelinsoittoa ennen paikan päälle tuloa, jotta asiakkaan vastaanottamiseen voidaan valmistautua jo ennakolta, seksuaalirikosuhrin prosessin päättötyönään tehnyt Jonna Haikara kertoo.

Haikara sai vastikään valmiiksi sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, jonka päättötyö uhrin prosessi oli.

– Päättötyön aihe tuli ylilääkäriltämme, sillä alueellamme ei ole ollut aiemmin vastaavaa toimintaa ja seksuaalirikosuhrit on hoidettu tähän saakka yhteispäivystyksessä. Opiskelin työn ohessa Kokkolan Centriassa, kaiken kaikkiaan opiskeluissa meni 2.5 vuotta, kätilön työstään virkavapaalla oleva ja tällä hetkellä Peruspalvelukuntayhtymä Selänteessä esihenkilönä työskentelevä Haikara kertoo.

– Suosittelen Centrian monimuotokoulutusta kyllä kaikille, joita kiinnostaa itsensä kehittäminen ammatillisesti. Koulutus on siellä hyvin käytännönläheistä ja monipuolista, hän jatkaa.

Istanbul-sopimus

Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta

maailman ensimmäinen laaja-alainen sopimus, jonka tarkoitus on ennaltaehkäistä ja poistaa perheessä tapahtuvaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Istanbulin sopimus hyväksyttiin vuonna 2011, ja se astui kansainvälisesti voimaan 1. elokuuta 2014

suojelee perheenjäseniin ja naisiin kohdistuvan väkivallan uhreja ja tarjoaa heille tukipalveluita

saattaa perheessä tapahtuvan tai naisiin kohdistuvan väkivallan tekijät vastuuseen teoistaan

edistää kaikkien naisiin kohdistuvan syrjinnän muotojen poistamista

edistää naisten ja miesten välistä tosiasiallista tasa-arvoa

edistää viranomaisten ja järjestöjen yhteistyötä edellä mainitun väkivallan kitkemisessä

velvoittaa maita säätämään leikkauksella tehtävä naisen sterilointi rangaistavaksi, jos siihen ei ole hänen lupaansa tai hän ei ymmärrä menettelyä

velvoittaa maita kieltämään seksuaalisen häirinnän

velvoittaa maita säätämään lait, jotta pakottamalla solmitut avioliitot voidaan mitätöidä, kumota tai purkaa aiheuttamatta uhreille kohtuutonta taloudellista tai hallinnollista taakkaa.

ottamaan käyttöön 24/7 toimivan ilmaisen auttavan puhelimen, jossa voi luottamuksellisesti tai nimettömästi kysyä neuvoa naisiin tai perheenjäseniin kohdistuvassa väkivallassa

perustamaan riittävän määrän helposti saavutettavia turvakoteja

§34 säätämään rangaistavaksi toiseen henkilöön kohdistuvan tahallisen ja toistuvan uhkaavan käyttäytymisen, joka saa henkilön pelkäämään turvallisuutensa vaarantumista

Lähde: wikipedia.fi

Seri-tukikeskus tarjoaa kokonaisvaltaista apua seksuaalirikosuhreille.

– Keskuksessa on valmiudet oikeuslääketieteellisiin tutkimuksiin. Siellä tarjotaan traumatukea sekä psykologista neuvontaa ja -terapiaa. Hyvällä hoidolla keskus edistää uhrien paranemista, ehkäisee oireiden kroonistumista ja suojelee uhreja uusilta kaltoinkohteluilta, Haikara sanoo.

Tukikeskuksen toiminta on kätilövetoista ja siellä työskennellään moniammatillisissa tiimeissä yhdessä poliisin, kolmannen sektorin ja psykiatrian yksiköiden kanssa. Kokkolan seri-keskuksessa työskentelee kuusi Terveyden- ja Hyvinvoinninlaitoksen kouluttamaa seri-kätilöä, minkä lisäksi keskuksessa on oma lääkäririnkinsä, jotka ottavat uhreista näytteet ja koordinoivat tukitoimia.

– Tukikeskuksessa siedetään sietämätöntä, tärkeää on tietää, että seksuaalirikoksestakin voi toipua, kun uskaltaa hakea apua, Haikara painottaa ja muistuttaa, ettei keskuksen avun käyttäminen pakota ketään tekemään asiasta rikosilmoitusta. Seksuaalirikoksen uhrilla on kymmenen vuotta aikaa tehdä tapahtuneesta rikosilmoitus ja uhrista otettuja näytteitä säilytetään niin kauan. Jos ilmoitusta ei tehdä määräajassa, näytteet hävitetään, Haikara kertoo.

Keskuksen palvelut ovat ilmaisia ja se palvelee kaikkia sukupuolia.

Kaikissa yliopistosairaaloissa on seksuaalirikosuhrikeskus ja Kokkolan Seri-tukikeskus on Oulun alueen satelliittikeskus. Vastaavia keskuksia on Suomessa tällä hetkellä Rovaniemellä, Lappeenrannassa ja Porissa. Oulaskankaalle on suunnitteilla myös tulevaisuudessa oma seri-tukikeskus.

– Tavoitteena on rakentaa koko Suomen kattava seri-keskus -verkosto. Tämän takana on vuonna 2014 voimaan astunut Istanbul-sopimus, jonka Suomikin on allekirjoittanut, Haikara kertoo.

#