lauantai 8.5.2021 | 23:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Karttusen työleiri paljasti idyllisen Likolammen

Heikki Syrjäniemi
To 29.4.2021 klo 13:18

Tämän paikan piti olla ryteikköä ja joutomaata vailla mitään järkevää käyttöä. Viheliäinen soistunut sääskien valtakunta, eikä paikan nimikään luonut kovin mairittelevaa mielikuvaa. Paikan nimi on Likolampi, aivan Haapajärven keskustan tuntumassa, kilometri Reisjärven suuntaan. Tämä pöpelikkö on tarjonnut vuosien mittaan mainiot olosuhteet kossien sotaleikeille ja rätkien pesimiselle. Pellon lämpäreellä on poltettu kylätoimikunnan pääsiäiskokko aina lankalauantaina ja trullit on täten häädetty huitsin hiiteen.

Korona-aika ja ikääntyneiden ”kotiaresti” muutti kaiken. Haapajärven Kermarannassa asuva Päiviö Karttunen näki metsää puilta ja hankki itselleen korona-ajan työleirin mielenvirkeydeksi ja työterapiaksi reilu vuosi sitten. Siitä lähtien Likolammen pusikoista on kuulunut moottorisahan ja raivaussahan räyhäkkä ääni. Kauniin koivikon kätköistä on paljastunut ohikulkeville silmiä hivelevä suolampi. Eikä siinä vielä mitään. Likolammelle saa tulla vaikka ympäristöministeri tarkistamaan lopputuloksen. Karttunen istutti nimittäin alueelle kuusentaimia kuusisataa kappaletta paikkaamaan hakkuista syntynyttä hiilijalanjälkeä. Ryskätöiden tuoksinassa on rakennettu metsikköön laavu, jonka suuaukko ammottaa lammelle päin. Laavulla on saatu paistaa ystävien kanssa makkaraa ja parantaa maailmaa.

Vajaan kahden hehtaarin alalta on saatu huomattava määrä polttopuuta. Niitä on jaettu tuttaville ja lasten perheille.

– Olen kuskannut yhden kuomukärryllisen Naantaliin saakka, Päiviö Karttunen sanoo ja hörppää kahvia puisesta kuksasta laavun suuaukolla.

Likolammen pinta on vielä osittain jäinen. Vastarannalla kuhertelee sinisorsapari, joka on päättänyt asettua Karttusen kanssa samalle reviirille. Jykevään honkaan, aivan rannan tuntumaan, on rustattu telkänpönttö.

Päiviö Karttunen toimitti entisessä elämässä rikosylikonstaapelin virkaa Ranualla. Työtehtäviin kuului selvittää hirven salakaatoja, porovarkauksia ja tuhota laittomia pontikkatehtaita. Luonto tarjosi vastapainoa rosvojahdille.

– Tein siellä metsähommia omilla metsäpalstoilla, poimin hilloja sekä muita marjoja kesäisin, Päiviö Karttunen muistelee.

Likolammen raivaus on ollut Haapajärven lievealueella todellinen ympäristöteko ja työ jatkuu vielä vesirakentamisen osalta. Likolammesta järveen johtava oja on liettynyt vuosien aikana umpeen. Nyt Haapajärven Kalastuskunta on saanut ELY-keskukselta rahaa mm. Likolammen laskuojan kunnostukseen. Kaivinkone on kaivanut jo puolet ojasta auki ja tänä kesänä on tarkoitus kaivaa vesireitti järveen saakka. Kaivuun myötä Likolammessa muhineet ruutanat saavat mitä todennäköisimmin seurakseen haukea ja ahventa.

#