lauantai 8.5.2021 | 21:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Koukku pitää laskea kalan suupuolelle

To 29.4.2021 klo 18:30

Sain viime viikolla pyörälenkin ohessa hienon oppitunnin kalastuksen salaisuuksista. Olen pitkään ihmetellyt, miksi joidenkin kalastajien koukkuun kala nappaa hanakammin kuin toisten. Onko niin, että ammattikalastajat osaavat laskea koukun kalan suupuolelle?

Näin luulin ainakin Vehkalahden Kalevin tekevän Siiponkosken sillalla. Seurasin kotvan aikaa Kalskun onkimista ja tuon tuostakin pikkuinen särki nappasi koukkuun kiinni. Yksi särjenpyynnin salaisuus piili koukun koossa. Särkikaloilla on pikkuruinen suu ja sille pitää tarjota pientä terävää koukkua ja ohutta lieroa. Se on varsin loogista. Eihän mekään kokonaista lehemää yritetä ahtaa suuhun, vaan nauta on pienitään palasiksi Karjalanpaistia varten. Tiedustelin, meinaako Kalsku purkittaa särkiä ja syödä pikkukalat mausteliemessä. Olen nimittäin tietoinen, että särki on yksi parhaimpia kaloja savustettuna ja purkitettuna. Särkipoloiselle on vain isketty roskakalan leima kylkeen.

Kalsku heitteli pikkukalat vesiämpäriin uimaan ja kertoi käyttävänsä elävät kalat hauensyöttinä Räisälän patoluukun eli paikallisesti sanottuna giljotiinin alapuolella. Elävään särkeen iso hauenjötikkä tarraa kuulemma hanakasti kiinni. Kalskulle on käynyt selväksi ihmisten ruokailutottumukset. Kalapuikoilla ravitulle kansalle tuntuu kelpaavan vain ruodottomat fileet. Kalanperkaus ei tunnu olevan yleinen kansalaistaito. Ja kyllä siinä touhussa sormetkin hieno neiti sotkee.

Kalevi Vehkalahti ihmetteli kalakantojen vähyyttä Haapajärven vesistössä. Hän oli pannut merkille, kuinka vesistöjen säännöstely oli heikentänyt kalojen kasvuolosuhteita ja näin kalakanta oli päässyt romahtamaan.

Varmasti asiassa lienee perää, mutta nykymeno, sähköpotkulaudat, tietokoneet ja kodinkoneet tarvitsevat puhtaasta vesivoimasta virtaa. Eikä se ole kalojen mieleen, vaikka kuinka on yritetty kalaportaita rakentaa. Ruokakalan kasvatukseen on tullut kalankasvatuslaitokset. Kalastuksesta on tehty teollista touhua.

Perinteistä kalastusta kutsutaan virkistyskalastukseksi. Hetken seurattuani Kalskun kalastamista ajattelin, että perinteinen onkiminen on varmasti virkistävämpi luontokokemus kuin kalojen kassikasvatus.

Kirjoittaja on Selänne-lehden grand old man

#