lauantai 8.5.2021 | 22:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Hätäjarrun vetäminen on joskus paikallaan

To 29.4.2021 klo 13:14

Saksa on koronaviruksen takia solmussa eikä selkiytymistä, paluuta tavalliseen arkeen ole ihan vielä näköpiirissä. Virusta on kyllä yritetty saada kuriin kansalaisiin vedoten ja monin eri rajoituksin välillä onnistuen, välillä pakittaen. Se, miten ihmiset saadaan ohjeita noudattamaan, on hankalaa maassa, jossa on kuusitoista osavaltiota omine sääntöineen ja 83 miljoonaa asukasta.

Mediassa valuu päivittäin lukuja lukujen perään. Eikä ihme, sillä virustartuntojen ja siitä aiheutuvien kuolemien määrä on suuri. Huhtikuun puoleen väliin mennessä Saksassa todettiin Robert Koch Instituutin mukaan 3,1 miljoonaa tartuntaa, ja 79 381 on tautiin kuollut. Ne eivät ole pelkkiä numeroita. Niiden takana on ihmisiä, yksilöitä, kansalaisia. Sen takia en pyöristä lukua. Luvut nousevat.

Joulukuun puolessa välissä asetettuja rajoituksia alettiin maaliskuun alussa purkaa. Kampaamot esimerkiksi saivat avata ovensa ja kärsimättömät pääsivät jopa heti keskiyöllä käsittelyyn. Se tuntui olevan sen hetken isoin juttu. Parturiaikoja jopa huutokaupattiin. Kampauksista tuli moneksi kuukaudeksi ihmisiä yhdistävä puheenaihe. Sellaisia asioita saksalaiset rakastavat. Kun hätä on suuri, löytyy pienistä arjen asioista iloa. Kenties solmutkin siinä samassa hieman höllenivät. Tällä hetkellä kampaamoon saa mennä vain, jos on negatiivinen koronatesti.

Saksassa eletään nyt käsi hätäjarrulla. Huolta tuottaa se, että jarruttaessa kaikki vaunut pysähtyvät. Ja hermostuneisuus näkyy. Vaaditaan enemmän vapautta. Eikä se ole siinä mielessä ihme, sillä monen yrittäjän ja työntekijän toimeentulo on valtion tuesta huolimatta kärsinyt yhteiskunnan pitkäaikaisesta sulusta. Sen sijaan urheilupuoli, varsinkin jalkapallo sentään pelaa, mutta kulttuurisektori on surullisesti pysähdyksissä.

Tilanne vaihtelee ilmaantuvuuslukujen muuttuessa eikä perässä tahdo pysyä. Tiedossa on kuitenkin, että yleistä hätäjarrua vedetään, jos luku ylittyy sadan seitsemän päivän tarkastelujaksolla 100 000 asukasta kohti. Esimerkiksi ulkonaliikkumiskielto yöaikaan astuu silloin voimaan. Yksin saa kuitenkin mennä kävelylle tai pyöräilemään kello 24 saakka ja vain yksi henkilö kotitaloutta kohti saa tavata toisensa.

Jarrua on vedetty oikeastaan koko ajan, ja varmasti se on viisasta, jos näin voidaan välttää viruksen hallitsematon leviäminen ja pitkittyminen sekä teho-osastojen kapasiteetin ylittyminen — ja turhat kuolemat.

Kirjoittaja on 15 vuotta Pyhäjärvellä, nykyään Saksassa asuva vapaa toimittaja

#