lauantai 8.5.2021 | 22:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi kolumnissaan: Maataloon tuli kosmetologi

To 22.4.2021 klo 18:30

Viime vuodet olen seurannut mielenkiinnolla ja osittain huolestuneena kauniin ja maailmanlaajuisesti arvokkaan suomen kielemme katoamista. Nettiaika tuntuu vain vahvistavan kielemme rapautumista. Toisaalta kaikki puhutut kielet ovat aina muuttuneet aikojen saatossa ja saaneet höysteeksi lainasanoja. Mutta sekin on tosiasia, ettei vähemmistökieliä pidetä yllä apurahojen turvin, ellei asiaa tiedosteta kouluopetuksessa ja joukkotiedotusvälineissä. Siinä siis riittää oppilaitosten maikoille tehtävää. Se on heidän osa täällä ajassa.

Englannin kieli tulvii nykyisin joka tuutista niin, ettemme enää kiinnitä siihen edes huomiota. Kun avaamme kännykän, käymme tarkastamassa whatsapp-viestit, instagrammit, snabchatit ja facebookit. Ja niitä vielä algoritmit rytmittää. Joskus data saattaa tehdä errorin. Äänellinen viestintä on muuttunut striimaukseksi ja podcasteiksi.

Eikä urheilukaan ole enää pelkkää Siiri Rantasen vuorotahtihiihtoa. Nyt mennään frisbeegolfaamaan, pelaamaan futsalia, lasketaan freestyleä ja nuoriso painuu skeittirampin reileille tekemään flippejä.

Joskus radion keskusteluohjelmissa puhutaan globaalisti biodiversiteetin muutoksista, metabolisen oireyhtymän aiheuttamista infarkteista, keskustelu on täynnä narratiivejä.

Joskus uusien termien omaksuminen aiheuttaa päänvaivaa. Haapajärven Kumisevassa oli erääseen maataloon tilattu seminologi siementämään hiehoa. Talon isäntä oli tuumannut naapurille, että meille tulee kohta kosmetologi.

Savonmaalla puolestaan eräs äijä oli ihmetellyt opettajien varallisuutta, kun joka kaupan ja parturin ikkunassa välkkyi valokyltti; OPEN.

Kirjoittaja on Selänne-lehden ”grand old man”

#