maanantai 26.9.2022 | 06:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Korjausneuvonnalla lisävuosia kotona asumiseen – Vanhustyön keskusliiton rakennus-mestari Tapio Karhu neuvoo ja auttaa ikäihmisiä ilmaiseksi

Satu Kangas-Viljamäki
To 22.4.2021 klo 07:00

Ympäristöministeriö on todennut Suomen väestö ikääntyvän vauhdilla. Ministeriön ennusteiden mukaan kymmenen vuoden kuluttua yli neljäsosa suomalaisista on yli 65-vuotiaita, ja yli 85-vuotiaiden määrä tulee kaksinkertaistumaan seuraavien 20 vuoden aikana.

Tästä syystä Ympäristöministeriö on käynnistänyt Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelman vuosille 2020-2022. Ohjelman tavoitteena on parantaa ikääntyneiden asuinoloja ja edistää asumisvaihtoehtojen tarjontaa, tukea sekä ikääntyneiden että kuntien ennakointia ja varautumista asumisasioissa ja tukea ikäystävällisten asuinympäristöjen kehittämistä. Ohjelman painopisteitä ovat ennakointi ja varautuminen, asuntojen korjaaminen ja uustuotannon ratkaisut.

Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelma myöntää kunnille ja kuntayhtymille avustusta hankkeisiin, joilla parannetaan ikäihmisten asumista. Haapajärven kaupunki haki toimenpideohjelmalta rahoitusta Ikääntyvien asumisen kehittäminen Haapajärvellä -hankkeelle, ja sai myöntävän päätöksen 69 960 euron tuelle.

– Summa on kolmanneksi suurin koko Suomessa, vain Turku ja Oulu saivat enemmän kuin me, hankkeen puuhanaiset, projektipäällikkö Sanna Uotila ja Haapajärven vuokratalojen toimitusjohtaja Taina Ruhala kertovat tyytyväisinä.

Ikääntyvien asumisen kehittäminen Haapajärvellä -hankkeen tavoitteena on mahdollistaa ikäihmisten asuminen omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään. Hankkeessa selvitetään kaupungin vuokrataloyhtiön kiinteistökannan mahdollisuudet mukautua tähän tarpeeseen mm. esteettömyysmuutoksien ja hissien yms. muutosten avulla ja/tai uudisrakentamisen keinoin. Samalla kartoitetaan muiden toimijoiden tilannetta vastata haasteeseen. Omistusasunnoissa asuvien ikäihmisten tietoisuutta ARA:n korjausavustuksista lisätään tiedottamalla.

Hankkeessa selvitetään kunnan ikäihmisten määrä, sen kehittyminen tulevaisuudessa sekä ikäihmiset asuinpaikat ja välivaiheasuntojen optimaalisen määrän tarve. Tiedon kerääminen koko kaupungin alueelta, eri toimijoilta on erittäin tärkeää hankkeen toteutumisen onnistumiseksi.

– Tavoitteemme on luoda ikäystävällinen alue Vitikanpuiston ympärille ja näin lisätä kaikenikäisten asukkaiden yhteisöllisyyttä, turvallisuutta ja viihtyvyyttä Haapajärvellä sekä kehittää jo olemassa olevaa ikäihmisten toimintaa. Ikäystävällisiä muutoksia tehdään Vitikanpuistossa, kiinteistöjen pihoilla, kulkureiteillä ja toiminnan kehittämisessä.

– Olimme aluksi vähän hukassa, mistä löydämme apua asuntojen korjausneuvontaan, kunnes löysimme Vanhustyön keskusliiton korjausneuvontapalvelun ja Pohjois-Pohjanmaata sekä Kainuuta hoitavan rakennusmestari Tapio Karhun, Ruhala kertoo.

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta on ilmaista kaikille yli 65-vuotiaille, jotka tarvitsevat apua asunnon muutosten suunnitteluun, avustusten hakemiseen ja tarvittaessa myös asianmukaisten työmiesten etsimiseen. Liitolla on yhteensä 14 alueellista korjausneuvojaa ympäri Suomen.

– Tavoitteemme on antaa ikäihmisille lisää vuosia turvalliseen kotona asumiseen, Karhu sanoo.

Ikäihmisillä on heidän tulotasostaan riippuen mahdollisuus saada avustusta kodin esteettömyyden parantamiseen.

– ARA:n myöntämä tuki voi olla joko puolet suunnitelluista muutostöistä, joskus jopa 70 prosenttia. Itsestäänselvyys tuki ei kuitenkaan ole, mutta hyvä taloudellinen tilanne ei estä käyttämästä korjausneuvojaa kotonaan. Me katsomme mitä muutoksia kotiin pitäisi tehdä ja teemme siitä asiakkaalle suunnitelman ja kustannusarvion. Se, että neuvoja käy paikan päällä, ei velvoita asiakasta mihinkään, joten minulle kyllä uskaltaa soittaa, Karhu vakuuttaa.

ARA myöntää tukea myös alle 65-vuotiaille sairauden tai vamman perusteella.

Jos ikäihminen hakee tukea muutostöiden rahoittamiseen, hakemuksen käsittely vie yleensä noin kahdesta kolmeen kuukautta.

– Tukea voi kuitenkin hakea monta kertaa vuodessa, joten muutosten jaksottaminen on mahdollista. Muutokset kannattaa toteuttaa tärkeysjärjestyksessä, rahatilanteen mukaan. Taloyhtiössä asuvien kannattaa muistaa, että ne asunnon osat, jotka kuuluvat taloyhtiön vastuulle, ei kuulu ARA:n tuen piirin, Karhu neuvoo.

Muutostöitä ei saa aloittaa ennen rahoituspäätöksen saapumista.

– Yleisimpiä ongelmia kodeissa ovat ulkoportaat, portaat ylipäätään, kynnykset sekä useat asuinkerrokset. Ulkoportaisiin voidaan asentaa kaiteet sekä katto, joka vähentää portaiden liukkautta. Luiska on hyvä asentaa hyvissä ajoin. Sisälle lisätään kahvoja ja tukevia kaiteita, portaita madalletaan ja lämmitysmuotoja muutetaan helpommin hoidettaviksi, Karhu sanoo ja kertoo teknologian tuoneen ikäihmisten arkeen paljon helpotusta.

– Liiketunnistimella tai ajastimella varustetut lamput, liikkeestä käynnistyvät ääniohjeet, katosta itsestään laskeutuvat palovaroittimet, liesihälyttimet ja erilaiset turvapuhelimet, jotka voivat soittaa automaattisesti esimerkiksi naapurille, jos se ei havaitse asunnossa liikettä useampaan tuntiin, Karhu luettelee.

Lisätietoja korjausneuvonnasta löydät sivulta: https://vtkl.fi/toiminta/korjausneuvonta. Korjausneuvoja tulee Haapajärvelle pitämään Info-tilaisuuden 1.9.2021. Paikka ilmoitetaan lähempänä tapahtumaa.

#