sunnuntai 11.4.2021 | 15:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Jani Roini rakennutti kotikylälleen mökin – Sauna on nyt mietintämyssyssä

Satu Kangas-Viljamäki
To 8.4.2021 klo 07:00

Kärsämäellä, Ojalehdon kylässä – sopivasti syrjässä on Jani Roinin mökki ”Hulivilu”. On ollut pian vuoden päivät.

– Ei tällä mitään virallista nimeä ole, mutta sanon sitä ”Huliviluksi” sen takia, kun se jäähtyy aina yön aikana, Roini kertoo takan sytyttämisen lomassa.

Ojalehto on Roinin kotikylä, tontti oma, eikä kotitalokaan ole mökistä kaukana. Keskustassa mies on kuitenkin asunut pian 30 vuotta.

– Halusin vain paikan, missä voisin käydä. Kotitilalle sinällään ei ole ollut ikävä. Minulla on tässä sekä peltoa että metsää, joten puuhaa ja tilaa riittää ihan mukavasti.

Mökin rakentaminen alkoi suunnittelusta, jota tehtiin yhdessä mökin rakentajien, Pekka ja Matti Puolimatkan kanssa.

– Mökki Kantikas rakensi mökin avaimet käteen periaatteella. Itse maalasin rakennuksen ulkoapäin kyllästeaineella ja sisältä olen maalannut vain lattian, Roini kertoo ja toden totta, lattia on kauniin punainen.

Mökki on 12 neliön kokoinen ja siinä on neljän neliön kokoinen terassi. Mökissä on peltikatto ja sinne mahtuu kaikki tarpeellinen, kuten ruokapöytä, tulisija keittolevyineen, sänky ja säilytystilaa. Sopiva koko takaa mökin nopean lämpenemisen, ja jo noin puolen tunnin lämmityksen jälkeen mökissä tarkenee kahvitella ongelmitta.

– Kaverit ovat kyselleet, milloin tänne tulee sauna, mutta en minä sitä itse välttämättä kaipaa. Katsotaan nyt, tuleeko tänne saunaa vai ei, Roini miettii.

Roinin veljenpoika Mika rakensi poikansa Joonan kanssa mökille huussin ja varaston.

Roini pyöräilee paljon kesäisin.

– Viime kesänä ajelin tänne noin 800 kilometrin edestä. Istutimme metsää noin kolme hehtaaria, minkä lisäksi keräsin täältä syksyllä sekä mustikat että puolukat.

Seuraavaksi Roini on ajatellut ryhtyä harvennuttaa mökin ympäristöä.

Kun ”Hulivilu” on lämmennyt, kahvikupin äärellä on mukava turinoida hieman enemmänkin.

– Minulla on viisi sisarusta ja poikasena kannoimme porukalla postia viiden kilometrin päästä Pyrrönperältä. Asuin kotona pitkään isän ja äidin kanssa. Äiti oli huonokuntoinen ja tarvitsi paljon apua, mitä me sitten isän kanssa annettiin parhaamme mukaan.

– 80-luvulla laitoimme lehmät pois. Isä muutti Taukokankaalle vuonna 1987, ja oli ensimmäisiä asukkaita siitä talossa. Äiti siirrettiin vuodeosastolle ja hän kuoli 1988, mutta isä eli pitkään ja hänen muistinsa pysyi kunnossa loppuun saakka. Hän kuoli 94-vuotiaana vuonna 2005.

Roini itse koki ison talon pitämisen vain häntä varten turhana ja muutti keskustaan.

– Olihan siinä toki sekin hankaluus, että kauppa-auto lopetti toimintansa, mikä oli autottomalle ihmiselle aika hankala tilanne. Aluksi kotitalo oli vuokralla, mutta lopulta veljenpoika osti sen ja asuu siinä yhä tänäkin päivänä.

#