sunnuntai 11.4.2021 | 15:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reetta Paavola IPSC-ammunnan maajoukkueeseen: "Karsinnat ammuttiin tammikuussa Tampereella, mistä minut valittiin yhdessä Saara Nymanin kanssa mukaan joukkueeseen"

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 31.3.2021 klo 12:00

Reisjärveltä maailmalle ponnistanut Reetta Paavola valittiin tammikuussa Suomen IPSC-ammunnan naisten maajoukkueeseen.

– Maajoukkue on koottu viime kesänä ja talvella kuulin heidän etsivän lisäystä joukkueeseensa. Karsinnat ammuttiin tammikuussa Tampereella, mistä minut valittiin yhdessä Saara Nymanin kanssa mukaan, Paavola kertoo.

Joukkue harjoittelee yhdessä kuukausittain koronan sallimissa rajoissa ja heitä valmentaa moninkertainen arvokisamitalisti Raine Peltokoski.

– Tällä hetkellä keskitymme pistooliammuntaan. Vaihdamme asetta sen mukaan, mikä kisa milloinkin on tulossa. Päätavoitteemme on tulevat kiväärin MM-kisat vuonna 2023 ja siellä naisten maajoukkuekulta, Paavola kertoo.

Paavolan ja Nymanin lisäksi joukkueeseen kuuluvat Anastasia Mustonen, Lilian Telanne ja Jenny Koskimäki – jokaisella omat vahvuutensa.

Ihan pystymetsästä maajoukkueeseen ei pääse.

– Kaveri on yhden ampumaseuran puheenjohtaja ja hän houkutteli minut kokeilemaan lajia. Siitä se sitten lähti. Ammuin ensin pienoispistoolilla, kiväärillä ja pistoolilla, Paavola kertoo.

Sitten Paavola päätti mennä armeijaan.

– Oma lajini, practical-ammunta löytyi keväällä 2019, kun reservin kapteeni Sampo Mattila alkoi valmentamaan minua armeijaa varten. Innostuin lajista intin aikana entistä enemmän ja löysin itsestäni ampujan. Armeija sinänsä ei ollut ”mun juttu”, vaikka olinkin siellä vuoden ja palvelin Sodankylässä, valmiusyksikössä. Iskujoukoissa sain kuitenkin erittäin monipuolisen koulutuksen, mikä on hieno juttu, Paavola kertoo.

Practical ei sinänsä liity reserviläisyyteen, mutta reserviläisyhdistykset järjestävät sovelletun reserviläisammunnan kisoja, jotka ovat hyvin lähellä practicalia ja minkä vuoksi Paavola on edelleen aktiivisesti mukana myös reserviläistoiminnassa.

Practical on Suomen Ampumaurheiluliiton alainen laji, eikä se juurikaan muistuta perinteistä ampumakilpailua.

– Suorituksessa korostuvat ampujan nopeus ja tarkkuus. Tulos, eli hitfactor syntyy suorituksen osumapisteiden ja siihen käytetyn ajan osamäärästä, missä paras hitfactor on aina 100 prosenttia ja johon muiden suorituksia sitten verrataan, Paavola kertoo.

Laji on Paavolan mukaan varsin fyysinen, sillä siinä ammutaan oudoista asennoista, kurotellaan ja kyykätään.

– Henkisen puolen on oltava kunnossa kisassa, ettei suoritus mene töskäämiseksi, etkä unohda asioita ja saat osumia.

Practical-kilpailu koostuu stageista eli asemista, joihin ampujilla on muutama minuutti aikaa tutustu ennen kisaa.

– Se, mikä lajissa kiehtoo eniten, on juuri se, miten jokainen kisaaja saa päättää itse mikä suoritusrata sopii juuri tietyllä stagella parhaiten juuri itselle ja aseluokalle turvallisuusmääräysten antamissa rajoissa.

Radalla voi olla eri kokoisia tauluja, heiluvia tauluja ja metallimaaleja, jotka kilahtavat osuman saadessaan ja jotka voivat aktivoida jonkin heilurin.

– Ampuja kuitenkin tietää, mitä mistäkin tapahtuu.

Fysiikkaa Paavola kehittää monipuolisella urheilulla, kuten juoksemalla, hiihtämällä ja marssimalla sekä pelaamalla erilaisia pallopelejä.

Practical-ammunnassa on sarjat lady, junior, senior, supersenior ja yleinen.

– Minä osallistun kisoihin lady-sarjassa, mutta tulokset viedään aina myös yleiseen sarjaan. Esimerkiksi edelliset kisani minä voitin omassa sarjassani, mutta yleisessä oli puolivälin paikkeilla, Paavola kertoo.

Tämä lisäksi laji jaetaan asedivisiooniin muun muassa sen mukaan, onko aseissa mukana optiikkaa.

– Kiväärissäni käytän kiikaria, mutta pistoolissa vain rautatähtäimiä. Olen kuullut, että practical on tällä hetkellä nopeimmin kasvava laji Suomessa, vaikka se ei olekaan olympialaji.

Practical-ammuntaa voi harrastaa ympäri Suomen, mutta kisoja järjestetään eniten Etelä-Suomessa.

Ennen Practicalin harrastamista ampujan on suoritettava turvallisen ampujan testi, jotta saa statuksen ja luvan kilpailla Suomessa ja ulkomailla.

– Sain statuksen -20 elokuussa, minkä vuoksi tuntuu tosi hyvältä, että pääsin näin nopeasti SAL-valmennukseen. Rainen opit ovat olleet tosi arvokkaita ja ne ovat vieneet minua eteenpäin ampujana.

Reetta Paavola

syntynyt Reisjärvellä

suoritti yläkoulun Ylivieskassa

suoritti lukion Oulussa

armeijassa 2019-2020

aloitti ammuntaharrastuksen 2017

opiskelee Oulun Ammattikorkeakoulussa agrologiksi

#